Bosna i Hercegovina     | 09.07.2018. 17:03 |

Tegeltija, Jukić i Lokmić-Misirača ostaju na čelu VSTV-a BiH

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Tužiteljstvo BiH je u 2017. godini podiglo je 187 optužnica protiv 366 osoba, od čega je u Posebnom odjelu za ratne zločine podignuto 38 optužnica protiv 89 optuženih osoba, u Odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju 96 optužnica protiv 210 osoba, a u Općem odjelu podignute su 53 optužnice protiv 67 optuženih osoba.

Istovremeno, ukupno 1.536 predmeta koji se odnose na 7.850 osoba bilo je u radu Tužiteljstva BiH, a ukupan broj istraga u radu u sklopu 722 predmeta odnosio se na 3.316 osoba. Tužitelji Tužiteljstva su u 2017. godini ostvarili prosječnu normu od 136,42 posto (prosječna norma u tužiteljstvima u BiH je 109 posto).

Podaci su to iz Izvještaja o radu Tužiteljstva BiH za 2017. godinu koji je danas na sjednici Visokog sidskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH) prezentirala v. d. glavne tužiteljice tog tužiteljstva Gordana Tadić, a koji će biti proslijeđen Stalnoj komisiji VSTV-a za efikasnost tužiteljstava, radi detaljne analize i i utvrđivanja prijedloga zaključaka za narednu sjednicu Vijeća.

Tadić je ocijenila da je u proteklom periodu došlo do stabiliziranja Tužiteljstva BiH te da su , i pored poteškoća u vezi s manjkom kadrova, ostvareni bolji rezultati u odnosu na prethodnu godinu. Prioritetnim je označila daljnje unapređenje rada Tužiteljstva BiH, infrastrukturno i organizaciono jačanje, te očuvanje institucionalne stabilnosti i daljnji angažman na pitanjima od značaja za evropski put BiH, jačanja regionalne i međunrodne suradnje, kao i jačanje povjerenja građana u rad ove institucije.

U tom kontekstu, razmatrano je pitanje unapređenja rada na procesuiranju korupcije, te mogućnost kadrovske preraspodjele kada se radi o angažmanu tužitelja u tom segmentu.

Prema prezentiranim pokazateljima, na temelju optužnica Tužiteljstva BiH, u 2017. godini je izrečeno 138 presuda u odnosu na 290 osoba, od čega su 122 osuđujuće protiv 198 okrivljenih osoba, čime je ostvaren procenat osuđujućih presuda od 88,3 posto, te izrečeno ukupno 296 godina zatvora, a oduzeto oko 5,5 miliona KM protuzakonito stečene imovinske koristi.

Između ostalog, Tužiteljstvo je angažirano na ekshumacijama nestalih i to u sklopu 112 predmeta.

VSTVBiH je primilo k'znanju, odnosno usvojilo informacije direktora Sekretarijata Vijeća u vezi s Nacrtom izvještaja o finansijskoj reviziji VSTV-a BiH za 2017. i Informaciju o aktivnostima koje su u toku a tiču se nepotpisivanja finansijskog sporazuma IPA 2017, odnosno dinamike stavljanja u funkciju tih sredstava.

Također, bilo je riječi i o akcionom planu koji bi "na tragu" preporuka Evropske komisije (Peer Review), orijentiranih ka rješavanju korupcije na visokom nivou, organiziranog kriminala i pranja novca.

Prethodno je na sjednici Vijeća provedena procedura izbora čelnih funkcija VSTV-a BiH.

Tako je dosadašnji predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija izabran na još jedan četverogodišnji mandat.

Tegeltija je bio jedini kandidat, a njegovo reimenovanje predložila je članica Vijeća Željka Radović.

Nakon provedene procedure i tajnog glasanja za Tegeltijin reizbor glasala je većina članova VSTV-a BiH, odnosno 13, od ukupno 14 prisutnih članova Vijeća, dok je jedan glasao 'protiv'.

Povjerenje VSTV-a su ponovno zadobile i dosadašnje potpredsjednice ove institucije - Ružica Jukić i Jadranka Lokmić-Misirača, koje ostaju na tim pozicijama i u narednom četvorogodišnjem mandatu.

Za reizbor Jukić glasalo je 13, a jedan član je bio protiv, dok je Lokmič-Misirača dobila 12 glasova, a dva člana VSTV-a su se izjasnila protiv njenog reizbora.

Novi/stari čelnici VSTV-a iskazali su zadovoljstvo činjenicom da su ponovno zadobili povjerenje kolega, te izrazili zahvalnost i ponos tim povodom, navodeći da će nastaviti angažman na prioritetnim reformskim koracima.

Ocijenjeno je, usto, kako njihov reizbor potvrđuje jedinstvo VSTV-a kao institucije koja je u proteklom periodu, kako navode, bila izložena različitim izazovima.

Sjednica VSTV-a bit će nastavljena sutra, a jedna od tačaka koje su uvrštene u prijedlog dnevnog reda za drugi dan zasjedanja jeste Zaključak Nadzornog tijela za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina u vezi s ujednačavanjem sudske prakse u toj oblasti.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Visoka pravosudna delegacija Republike Turske u posjeti VSTV-u BiH

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'