Ekonomija     | 09.07.2018. 15:27 |

Eko-forum najavljuje tužbu i pred međunarodnim sudom protiv „ArcelorMittala“

FENA Saopćenje

ZENICA, 9. jula (FENA) – Eko forum Zenica, kako je danas na pres-konferenciji kazao predsjednik Upravnog odbora te nevladine organizacije Samir Lemeš, poručuje kompaniji „ArcelorMittal“ da, umjesto izgovora za kašnjenje u realizaciji ekoloških projekata, traže rješenje za njihovu realizaciju.

- Isprovociran najavama iz kompanije „ArcelorMittal“ da će imati problema zbog kvota koje će uvesti Evropska unija te da će zbog toga morati slati i na čekanje svoje radnike, moramo upozoriti da to, jednostavno, nije istina. To će se samo koristiti kao izgovor za izostanak ili kašnjenje ekoloških projekata - kazao je Lemeš.

Istaknuo je da od „Mittala“ traže da realizuje projekte iz okolinske dozvole, da ne traži nove izgovore, a od vlasti da urade ono što traže već godinama- samo da urade svoj posao za koji su i plaćeni.

- Znači, da inspekcija radi, da Ministarstvo, Vlada, Gradska uprava, instituti...rade ono za što su palaćeni i onda će stanje biti bolje- naglasio je Lemeš.

On je najavio da, ukoliko se to ne desi, morat će s tužbom ići i pred međunarodne sudove. Oni su svoje zahtjeve, koje su saželi u 10 tačaka, uputili na isto toliko adresa u Gradu, Kantonu i Federaciji BiH.

-Zato što domaći sudovi i tužilaštva nisu dorasli ovom problemu, poručujemo „Mittalu“ da se vidimo na međunarodnim sudovima u Engleskoj. Svakako u ugovoru piše da su za sve sporove nadležni engleski sudovi- najavio je Lemeš, koji je kazao i kako već imaju kontakte s nekim advokatima iz Londona.

Lemeš je pred novinarima magnetom demonstrirao i kako su prašinu koju iz svojih pogona „ArcelorMittal“ emitira u zrak, mještani naselja Podbrežja Mirjana Petrović i Tetova Enver Hasanbašić, pokupili u svojim baščama i avlijama.

-„Mittal“ je samo jedna, od 10 adresa na koje šaljemo zahtjev. Sve te institucije na koje šaljemo naše zahtjeve, sigurno imaju više zaposlenih nego „ArcelorMittal“ pa neka zarade platu i nešto urade kako bi se stanje popravilo - kazao je Lemeš.  

Ponovio je da nisu zato da se „ArcelorMittal“ zatvori već da traže da ispoštuje ono što je dobio u Okolinskoj dozvoli, da poštuje zakone BiH i da radi i zapošljava više nego sad, a da zagađuje manje nego sad. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom