Ekonomija     | 09.07.2018. 14:44 |

Udruženje Nova sigurnosna inicijativa implementira projekt 'Novi pristup'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Udruženje Nova sigurnosna inicijativa započelo je od juna ove godine s implementacijom projekta "Novi pristup - Jačanjem lokalne konkurentnosti radne snage do povećanja stope zaposlenosti".

Riječ je o jednom od projekata koji se implementiraju u okviru šireg projekta "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini", a kojeg implementira Međunarodna organizacija rada (ILO) od 2016. Svi projekti finansirani su sredstvima Evropske unije u ukupnom iznosu od četiri miliona eura, koja su osigurana kroz EU program za lokalni razvoj i zapošljavanje.

Projektom "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini" do sada je prekvalifikovano više od 1.000 osoba, a 180 ih je zaposleno.

Projekt "Novi pristup" se provodi na području općine Bužim koja ima najmlađu populaciju u BiH, te izraženu stopu nezaposlenosti. Ipak, značajan broj nezaposlenih osoba je aktivan u neformalnim ekonomskim aktivnostima, posebno u sektorima građevinarstva i poljoprivredne proizvodnje.

Glavna ideja projekta je doprinijeti ekonomskom razvoju tog područja kroz sistemski pristup problemu velike nezaposlenosti. To bi trebalo biti postignuto uspostavljanjem lokalnog partnerstva za zapošljavanje koje će omogućiti da osobe aktivne u neformalnoj ekonomiji budu uvedene u formalne ekonomske tokove kroz pristup "priznavanja prethodnog učenja".

Taj pristup označava proces akreditacije znanja i vještina koje je osoba stekla izvan formalnog sistema obrazovanja, čime se stvaraju uslovi za regularno zapošljavanje i bolje pozicioniranje na tržištu rada.

Projektom će biti obuhvaćeno najmanje 10 osoba, a budući da se radi o pilot projektu, stečena iskustva i pozitivne prakse će biti preneseni na ostale općine u Unsko-sanskom kantonu po njegovom okončanju.

Partneri na projektu "Novi pristup" su Općina Bužim, Služba za zapošljavanje USK - Općinski biro rada Bužim, Mješovita srednja škola "Bužim", Centar za obrazovanje odraslih Gračanica, te kompanija Širbegović Inženjering, saopćeno je iz Udruženja Nova sigurnosna inicijativa. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bečki naučnici identifikovali novi pristup liječenju ateroskleroze

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu