Magazin     | 09.07.2018. 11:46 |

Beč: Nema više rušenja starih zgrada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Beč je krajem juna usvojio zakon po kojem građevine podignute prije 1945. godine mogu da budu rušene jedino ukoliko njihovo postojanje ugrožava javni interes.

Tom regulativom moći će da se zaustave i započeta rušenja kao i tzv. "namjerno uništavanje i propadanje" zgrada kako bi one iz tehničkih razloga bile dovedene do faze rušenja. Regulativa se odnosi na zgrade koje se nalaze i van zaštićene zone grada.

- Više neće biti rušenja kao što je početkom februara 2018. godine bio slučaj sa restoranom "Otakringer Landhaus". Ovom odlukom istorijski vrijedni objekti neće moći da se ruše bez prethodne provjere čak i ako se ne nalaze u zaštićenoj zoni grada - rekla je urbanista i zamjenica gradonačelnika Beča Maria Vassilakou.

Članica gradske vlade za stanovanje, obnovu grada i ženska pitanja Kathrin Gaál smatra da Beč mora ostati Beč, moderna metropola koja se razvija i koja mora da sačuva svoja lijepa i istorijska zdanja.

- Do sada nam je to polazilo za rukom i ne postoji nijedan evropski grad koji je sačuvao toliki broj objekata iz perioda tzv. brzog razvoja grada (od 1873. do 1914. godine) i finansirao njihovu obnovu - izjavila je ona, saopćeno je iz Eurocomm-pr.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Beč u mikro dozama: Lipicaner kapsule osvajaju Ameriku i Veliku Britaniju

U Beču razvijena samočisteća boja za zidove koja čisti zrak

U Beču izgradnja najvećeg austrijskog obrazovnog kampusa

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'