Kultura     | 09.07.2018. 11:24 |

Dvije izložbe pripremljene za publiku Umjetničke galerije BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) – U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u utorak i četvrtak bit će otvorene dvije nove izložbe, i to izložba skulptura "A Question of Balance" akademskog kipara Enesa Sivca i izložba "Zbirka u zbirci: Mirko Komosar" u okviru koje će biti predstavljeno 250 djela iz fundusa Umjetničke galeriji BiH.

Rješavajući pitanje balansiranja formi Sivac na izložbi "A Question of Balance", koja će biti otvorena u utorak, predstavlja radove iz više ciklusa, a prednost daje liniji koja postaje osnovni nosilac forme.

Izložba "Zbirka u zbirci", koja će biti otvorena u četvrtak, dio je fundusa Umjetničke galerije BiH otkupljenog 1971. godine iz privatne kolekcije sarajevskog zubara Mirka Komosara.

Zbirku čini 250 slika, skulptura, crteža i grafika bosanskohercegovačkih, jugoslovenskih, stranih i nepoznatih umjetnika, poput Ljube Babića, Berte Baruh-Kamhi, Vladimira Becića, Adele Ber-Vukić, Jovana Bijelića, Vlahe Bukovca, Voje Dimitrijevića, Nevenke Đorđević-Tomašević, Roberta Frangeša Mihanovića, Koste Hakmana, Otona Ivekovića, Paje Jovanovića, Gabrijela Jurkića, Ante Kostovića, Lujze Kuzmić-Mijić, Ljube Laha, Franje Likara, Celestina Medovića, Karla Mijića, Marija Mikulića, Omera Mujadžića, Romana Petrovića…

Iako su djela iz kolekcije do sada izlagana na brojnim izložbama, ovo je prvi put da se Zbirka Mirko Komosar u cijelosti predstavlja javnosti, najavljeno je iz Umjetničke galerije BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

U Sarajevu 16. aprila Godišnji regionalni forum za analizu trendova prijetnji i rizika od oružja

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana