Kultura     | 09.07.2018. 10:34 |

Rumuni pred publikom MESS-a s predstavom o čovjeku kao uzroku i posljedici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Rumunska predstava "Rambuku" gostovat će 30. septembra, drugog dana 58. izdanja Internacionalnog teatarskog festivala MESS, kada će se ansambl Narodnog pozorišta "Mihai Eminescu" Temišvar predstaviti publici u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Osim zeničke, i sarajevska publika će imati priliku pogledati ovu predstavu jer će za sve koji to budu željeli biti organizovan prijevoz iz Sarajeva za Zenicu, i nazad.

Predstava "Rambuku" u režiji Mihaija ManiuȚiuja je snažna i fascinantna predstava o čovjeku kao uzroku i posljedici, spremištu i receptoru emocije, tačnije svih emocija, i posebno predstava o načinima na koje ljubav može preživjeti historiju, materiju, sam život. Na sjecištu između riječi i tišine, između pokreta i nepomičnosti, između prostora i vremena, uvijek se nalazi ljubavna priča, jer ljubav rađa nadu koliko se god spasenje činilo nemoguće.

Od 1978. godine do danas produkcije reditelja ove predstave, Mihaija ManiuTiuja su bile na međunarodnim turnejama, prikazivane na evropskim TV kanalima i dobitnice su brojnih nagrada u kategorijama najbolji reditelj, najbolja produkcija i originalnost.

Tako i za ovu predstavu kritičar Mircea Morariu kaže da je "Rambuku živi dokaz važnosti timskog rada, ansambla, kojeg kada nema teško može biti zamisliva teatarska kreativnost. Ovo je predstava koja nas duboko dirne".

Selektor ove predstave je Giorgio Ursini.

Ovogodišnji MESS bit će održan od 29. septembra do 6. oktobra, saopćeno je iz MESS-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Pedstavljanje projekta izgradnje sportskih terena u kampusu Univerziteta Džemala Bijedića

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo