Bosna i Hercegovina     | 09.07.2018. 10:14 |

Bez potpisivanja Deklaracije o osnivanju REKOM-a na samitu u Londonu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Čvrsto obećanje predsjednika Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije da će premijeri vlada tih država na samitu u Londonu 10. jula potpisati Deklaraciju o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina i drugih teških kršenja ljudskih prava počinjenih na teritoriju bivše SFRJ u razdoblju od 1991.-2001. (REKOM), nije donijelo očekivane rezultate.  

Do 7. jula ove godine Koalicija za REKOM nije primila odluke vlada svih spomenutih država što je uticalo da organizator samita, Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije, zaključi dnevni red bez planirane tačke – Deklaracije o REKOM-u.

Potpisivanje Deklaracije o REKOM-u je osmišljeno kao manifestacija spremnosti lidera postjugoslovenskih država da se zajednički bave nedavnom prošlošću, utvrđivanjem činjenica o raznim zločinima i žrtvama, i kao poziv preostalim postjugoslovenskim državama – Hrvatskoj, BiH i Sloveniji da zajednički ponesu teret prošlosti i doprinesu izgradnji kulture suosjećanja i poštovanja svih žrtava ratova devedesetih godina.

Koalicija za REKOM nastavit će saradnju i dogovor sa institucijama postjugoslovenskih država u vezi sa osnivanjem REKOM-a, navodi se u saopćenju regionalne koordinatorice za REKOM Nataše Kandić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Kandić i Suljagić pred Parlamentom EU: Borba protiv negiranja genocida

REKOM: Riješiti sudbine nestalih 10.167 osoba

Ministri vanjskih poslova ZB: Nedvosmislena opredijeljenost pomirenju u regionu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'