Kultura     | 08.07.2018. 15:19 |

Krsmanović: Pozitivne ocjene Pozorišnih igara BiH u Jajcu

FENA Nermina Omerbegović

JAJCE, 8. jula (FENA) - Najstariji festival profesionalnih pozorišta Bosne i Hercegovine 37. "Pozorišne/Kazališne igre BiH" privodi se kraju. Nakon večerašnje izvedbe Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru s komadom „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ na sceni Doma kulture Jajce završit će takmičarski dio programa u kojem je ove godine bilo šest predstava.

 Sutradan će biti proglašene: najbolja režija, najbolja predstava u cjelini, najbolja scenografija, najbolji mladi glumac/glumica, najbolja muzika, najbolja dramarturgija, najbolja glumačka ostvarenja kao i koja je predstava najviše dotakla publiku u Jajcu.

 Predsjednik Stručnog žirija Strajo Krsmanović u izjavi za Fenu kaže da se Festival može pozitivno ocjeniti, istina uz jednu malu mrlju a to je neučestvovanje tj. odustajanje Narodnog pozorišta Zenica. Krsmanović podsjeća da je ovaj pozorišni Festival zamišljen kao završna smotra na kraju sezone, kao mjesto susretanja, mjesto gdje se može vidjeti šta se radilo tokom godine... On je također podsjetio da je riječ o Festivalu koji traje i njeguje tradiciju.

-Kvalitet predstava koji je selektirao Almir Bašović je više nego dobar. Budući da su selektirane za očekivati je da su najbolje. Šta je s ostalima, to je neka druga priča. Pozorištima, kao i kulturi u cjelini, ostaje da se bore sa svojim problemima - rekao je Krsmanović dodavši da Festival ukazuje da postoje iskoraci i da u tom pravcu treba ići dalje.

Krsmanović je uputio pohvale organizatoru Pozorišnih igara Domu kulture Jajce i na pratećim programima -promocijama, izložbama i sjećanjima na ljude koji su gradili pozorište u BiH (Vojislav Vujanović, Sulejman Kupusović). 

Sve zajedno ističe Krsmanović daje pozitivna sliku o Festivalu te ga tako treba i nastaviti.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Teatrolog Zoran Mlinarević selektor Pozorišnih igara u Jajcu

Film 'Ritmovi i boje nemira' u pratećem programu Pozorišnih igara BiH

Hozan: Naš zadatak je da Festival još više, snažnije podržavamo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo