Kultura     | 08.07.2018. 14:29 |

Večeras u Jajcu sjećanje na hroničara Pozorišnih igara BiH Vojislava Vujanovića

FENA Nermina Omerbegović

JAJCE, 8. jula (FENA) - U sklopu pratećeg programa 37. Pozorišnih/kazališnih igara BiH u Jajcu, u salonu Doma kulture večeras od 18 sati biće upriličen hommage  Vojislavu Voji Vujanoviću.

Vojislav Vujanović dugogodišnji hroničar teatra, pa i samih Pozorišnih Igara u Jajcu opisivao ih je kao  kao “jedan od zvjezdanih trenutaka u ukupnoj historiji bh. kulture”. O Igrama je napisao i dvije knjige - "Plodovi i rađanja", koja tematizira sve prijeratne “Igre” u Jajcu, i "Plodovi i trajanja", koja se bavi ponovnim pokretanjem “Igara” od 2002. do 2013. godine.

 Vojislav Vujanović rođen je u Gredi kod Bosanske Gradiške 1937. godine. Školovao se u Banjoj Luci, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Diplomirao je Orijentalnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao novinar u “Oslobođenju”, “Večernjim novinama” i Radio Sarajevu. Bio je član redakcije studentskog lista “Naši dani”, časopisa “Pozorište”, Trećeg programa Radio Sarajeva i časopisa “Stećak”.

Pored brojnih knjiga iz književnosti i likovne umjetnosti, objavio je više monografija iz oblasti teatarske umjetnosti.

Bio je član Društva pisaca BiH, član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, član Upravnog odbora Srpskog humanitarnog udruženja “Dobrotvor”, aktivni član i predsjednik Likovne komisije u SKPD “Prosvjeta” Sarajevo.

Umro je 11. januara 2018. godine u 81. godini života.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Teatrolog Zoran Mlinarević selektor Pozorišnih igara u Jajcu

Film 'Ritmovi i boje nemira' u pratećem programu Pozorišnih igara BiH

Hozan: Naš zadatak je da Festival još više, snažnije podržavamo

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'