Bosna i Hercegovina     | 08.07.2018. 15:43 |

Lagumdžija na Rodosu na simpozijumu o upravljanju globalizacijom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. jula (FENA) - Osnivač Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Zlatko Lagumdžija učestvovao je na 20. Symi Simpozijumu koji je ove godine upriličen na grčkom otoku Rodosu pod nazivom "Upravljanje globalizacijom - Agenda za narednih 20 godina".

Skup je okupio oko 100 učesnika koji su tokom šest dana u 15 tematskih panela pokušali doći do zajedničkih prioriteta u progresivnom oblikovanju svijeta i suočavanju s najvećim izazovima.

Lagumdžija je predsjedavao panelom o regionalnim integracijama i potrazi za novom vizijom Balkana, kada je istaknuto da je nova strategija Evropske unije za zapadni Balkan dobar okvir za dalju integraciju regiona.

Napomenuto je da je nepobitna činjenica  da je  osnovna pretpostavka za stabiliziranje širih prostora,  tretiranje EU proširenja kao geostrateškog, političkog i moralnog kapaciteta EU, pa tek potom kao tehničkog i ekonomskog procesa.

Zajednička je ocjena da je ubrzana integracija zapadnog Balkana u EU  od uzajamnog interesa za obje strane te da je potrebno širiti svijest o tome kod ključnih aktera ovog procesa.

U okviru panela posvećenog "Globalizaciji i društvu zajedničkih vrijednosti" Lagumdžija je podvukao važnost izgradnje i jačanja Bosne i Hercegovine kao države i društva u kojem su etničke i religijske razlike uokvirene u ljudska prava i institucije građanske države.

Skup je okupio stotinjak učenika bivših i aktuelnih premijera, ministara i parlamentaraca, diplomata, lidera akademske i poslovne zajednice i nevladinog sektora s pet kontinenata, saopćeno je danas iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Počeo Simpozij Doma zdravlja Tomislavgrad i Hrvatskoga sestrinskog društva hitne medicine

U Ljubuškom Simpozij na temu borbe protiv karcinoma vrata maternice

Simpozij o ratnim arhivima okupio kulturne i medijske radnike, istraživače i teoretičare

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'