Bosna i Hercegovina     | 08.07.2018. 12:51 |

Bećirović: Graditi identitet države BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 8. jula (FENA) - Neke od karakteristika stanja u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini prethodne 23 godine su etnizacija, etnokratija i entitokratija države i društva, kazao je danas potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirević.

Govoreći kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99 o temi "Vratiti dostojanstvo građana i države BiH" u Sarajevu ocijenio je da upravo to BiH zaustavlja na njenom putu ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Evropskoj uniji (EU).

- Na sceni je i snažno socijalno raslojavanje u BiH zbog čega bi sve progresivne i demokratske strane u BiH trebaju početi postavljati suštinska pitanja, a to su gdje smo danas, šta činiti te s kim i kako graditi istinsku multietničku državu BiH - podvukao je.

Mišljenja je da je energiju potrebno usmjeriti na ekonomski razvoj te velike infrastrukturne projekte, a pojasnio je da to znači ozbiljno pokretanje poreske reforme, reforme obrazovanja u smislu prilagođavanja tržištima rada te reforme u oblasti zdravstva i osiguranje privlačenja stranih investicija.

Govoreći o infrastrukturnim projektima kazao je da niz takvih zaustavljeno u posljednjim godinama te je važno otpočeti rad na njima poput Bloka 7 na Termoelektrani Tuzla, izgradnja hidrocentrale kod Vranduka, vjetro-parka Podveležje, ali i intenzivirati rad na Koridoru 5-c i izgradnji mosta na Savi kod Svilaja.

Bećirević je napomenuo da je važno raditi na izgradnji identiteta BiH ne umanjujući pri tome etničku pripadnost, nego da se svi bore za prava svih.

Smatra da je potrebno implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava njih nekoliko jer je to put ka izgradnji moderne i demokratske države, dodajući da je jedan od najvažnijih projekata koje BiH treba uraditi projekt povratka građana njihovoj domovini.

- U narednom periodu moramo prestati s beskorisnim političkim svađama i fokusirati se na ključna pitanja poput ubrzanje rada na putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO-u, ali i uozbiljiti vanjsku politiku - istaknuo je Bećirović.

Bećirević, koji je i ujedno kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na predstojećim općim izborima u oktobru, kazao je da je okupio tim iskusnih diplomata s kojima će raditi na popravljanju imidža BiH u svijetu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Avdović: Dani uspjeha, kontinuiranog rada i odgovornosti

Brisel - Belgijski premijer Aleksander De Kro održao radni sastanak s Bećirovićem

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo