Kultura     | 08.07.2018. 11:56 |

Inicijativa za uređenje nekropole 'Maculje' kod Novog Travnika

FENA Marija Augustinovic

NOVI TRAVNIK, 8. srpnja (FENA) - Općina Novi Travnik pokrenula je inicijativu za izvođenje radova na području nekropole stećaka "Maculje", koja se nalazi Listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, a oni podrazumijevaju izmještanje puta, koji trenutno presijeca nekropolu, izgradnju suvenirnice i parking prostora, potvrdio je Feni općinsku upravitelj ove nekropole Džemil Jakić.

Kako je kazao Jakić, urađena je projektna dokumentacija, te suglasnost trebaju dati Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kao i nadležni federalni i županijski zavodi.

- Novina je i to da smo u nekropoli pronašli još jedan stećak, tzv. krstaču, a u idućem razdoblju planiramo i izradu i postavljanje table, dok smo sa Turističkom zajednicom i Vladom SBŽ-a dogovorili obilježavanje čitavog tog prostora - dodao je on, ističući da ne nedostaje posjeta nekropoli, te da prednjače učeničke ekskurzije.

Jakić je, također, najavio da će u kolovozu u Novom Travniku biti postavljena velika izložba nekropola stećaka iz četiri države regije.

Direktor Turističke zajednice SBŽ-a Miroslav Matošević kazao je kako je nekropola "Maculje" jedan od najznačajnijih spomenika u SBŽ-u, te da on treba postati bitan segment turističke ponude.

- Međutim, ona još nije dovoljno valorizirana, ali je važno da može biti jako dobar motiv za turistike posjete, s obzirom na to da mnogi gosti prate staze UNESCO-vih spomenika kulture - istaknuo je Matošević.

Nekropola “Maculje” proglašena je 2007. godine nacionalnim spomenikom BiH, a u srpnju 2016. godine upisana je na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, zajedno sa 29 nekropola u regiji.

Nekropola se nalazi na više od 990 metara nadmorske visine, sastoji se od 117 stećaka, a u narodnoj tradiciji je poznata i kao "Kameni svatovi", jer legenda kaže da su se upravo na tome području svatovi, zbog hladnoće, skamenili.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Matošević: I dalje vlada interes za skijališta u SBŽ-u

Vlašić: Sutra otvaranje zimske turističke sezone u SBŽ-u

Matošević: Aktivnosti na unaprjeđenju zimske turističke ponude na Vlašiću

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom