Bosna i Hercegovina     | 07.07.2018. 12:03 |

Izetbegović pozvao dijasporu da izađe na izbore u oktobru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. jula (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović obratio se danas na početku IX Kongresa Svjetskog saveza dijaspore BiH. 

Izetbegović je rekao da je kongres prilika da prisutne upozna s nekim procesima koji su se u BiH dešavali u vremenu koje je neposredno iza nas, te da će proteklih nekoliko godina biti upamćene kao vrijeme u kom se vodila teška politička borba između onih koji nastoje da izgrađuju mir, BiH i zajedničku budućnost u njoj, da je pokrenu na putu prema EU i NATO-u i onih koji nastoje da je koče, razgrađujui da političkim sredstvima postignu neostvarene ratne ciljeve.

- Mislim na protiv ustavne referendume, verbalne provokacije i udare na teritorijalni integritet, na sigurnosni i pravosudni sistem, na glorificiranje i nagrađivanje ratnih zločinaca i ratnih, paradržavnih, projekata.  A sve se to dešavalo, i još uvijek dešava u našoj domovini.  Uspjeh je bilo zadržati stabilnost, postići pozitivne pomake u takvim okolnostima spriječiti blokade i zastoje – rekao je Izetbegović.

Predsjedavajući Izetbegović naglašava da su u takvim nepovoljnim okolnostima usvojeni strateški dokumenti koji su omogućili pokretanje BiH iz višegodišnjeg zastoja na putu integracije u EU i NATO, da je usvojena je, nakon 15 godina odlaganja i Strategija vanjske politike BiH.

- Nakon višegodišnjeg nastojanja konačno smo uspjeli usvojiti Politike o suradnji sa iseljeništvom. Apelacijama Ustavnom sudu smo spasili državljanstva stotina hiljada Bosanaca i Hercegovaca koji žive u dijaspori, spašena je njihova imovina u RS-u, doveden je u pitanje diskriminirajući 9. januar kao "Dan RS-a" i tako dalje – dodao je.

Podsjetio je da je kompletiran i uručen Upitnik EK, te da će i dodatna pitanja brzo biti kompletirana, zbog čega se nada da ćemo do kraja godine BiH dobiti i kandidatski status za članstvo u EU.

- Usvojena je i Reforma odbrane koja je preduslov za napredak ka članstvu u NATO savezu. Solidni su, s obzirom na okolnosti i rezultati koje vlade u Bosni i Hercegovini čine u pogledu stabilizacije ekonomskih prilika u našoj zemlji. U tom smislu trebamo istaći rast BDP-a u 2017. od 3,0 posto i dosegao je rekordnih 30,156 milijardi KM, a  2016. i 2017. godinu obilježio je rast industrijskeproizvodnje, u prosjeku većem od 4,5 posto – podsjetio je Izetbegović.

Ističe da je konstantan je uzlazni trend u bosanskohercegovačkoj vanjskotrgovinskoj robnoj razmjeni sa svijetom, a glavne karakteristike su mu bile povećanje obima ukupne robne razmjene, izvoza roba, smanjenje vanjskotrgovinskog robnog deficita i bolja pokrivenost uvoza izvozom. Izvoz je porastao za skoro 17% u prošloj godini i po prvi put je pokrivenost uvoza izvozom u ovoj godini prešla procenat od 66 posto.

Kazao je da, što se tiče javnog duga, Bosna i Hercegovina je umjereno zadužena zemlja.

- U poređenju s državama iz regiona, BiH je i u apsolutnom i u relativnom smislu najmanje zadužena država. Dug BiH je šest milijardi eura, što je ispod 40 posto BDP-a, dok je npr. javni dug Srbije premašio 25 milijardi eura (73 posto BDP-a), a dug Hrvatske je veći od 40 milijardi eura (više od 85% BDP-a) – objašnjava Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglašava da se Bosna i Hercegovina nalazi među 20 zemalja svijeta sa najvećim porastom broja turističkih posjeta u zadnje tri godine i da je broj noćenja u 2017. godini dosega cifru više od 2,6 miliona.

-  Moje obećanje iz 2014. godine o 100.000 novouposlenih u realnom sektoru u periodu od deset godina, već nakon četiri godine će biti ispunjeno sa minimalno 60 posto, dakle preko plana. Ovakvim rezultatima značajno je doprinijela i vaša aktivnost koju cijenimo i na čemu smo vam zahvalni. Doznake koje uglavnom predstavljaju novčanu pomoć porodicama, a koje su premašile tri milijarde KM, odnosno 18 posto BDP, značajno su pomogle ekonomskoj stabilnosti naše zemlje – podvukao je.

Kazao je da država mora učiniti više za dijasporu i da postoje kočničari takvih procesa, jer oni koji ne vole BiH ne vole ni njenu dijasporu.

- Otpori su jaki. Vlasti BiH, onaj odgovorni dio te vlasti, pokazuje jasno opredjeljenje BiH da se svojoj dijaspori stavi na dispoziciju, da joj  pruži neophodnu podršku u ostvarivanju prava u domovini. Prije svega opredjeljeni smo da uspostavimo i konstantno izgrađujemo normativni okvir i institucionalne mehanizme saradnje Bosne i Hercegovine i njene dijaspore, na svim nivoima vlasti a posebno na lokalnom nivou. Cilj nam je da saradnja sa dijasporom postane dio pravnog poretka BiH – ističe predsjedavajući.

Izetbegivić je poručio bh. dijaspori da joj želi pružiti veću podršku u ostvarivanju prava u zemljama u kojima živi, kroz bilateralnu saradnju sa tim zemljama i uspostavljanje i jačanje vaših predstavničkih tijela, a da posebnu pažnju treba posvetiti podršci u očuvanju maternjeg jezika, kulture i identiteta naroda i narodnosti BiH.

Od dijaspore očekujemo proaktivan pristup, inicijative i prijedloge u vidu konkretnih projekata i programa.

- Kao što postajete sve značajniji akteri u političkom, ekonomskom, obrazovnom, sportskom, kulturnom životu zemalja u kojima sada živite, od vas očekujemo da se na isti ili sličan način uključite u procese u svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Vi posjedujete ljubav prema svojoj domovini, ali i znanja, vještine, vrijedne informacije, finansijski i društveni kapital, posjedujete iskustvo koje ste prikupili u razvijenim zemljama svijeta, pa vas pozivamo da zajednički gradimo i unapređujemo Bosnu i Hercegovinu sve dok ona ne dosegne standarde zemalja iz kojih nam dolazite – ističe Izetbegović.

Pozvao je dijasporu da postane partner u izgradnji Bosne i Hercegovine, moderne, evropske države, gdje će svako na svakoj njenoj stopi, svaki njen građanin, bez obzira na vjeru i naciju, biti ravnopravan i zadovoljan, te naglasio da su to su procesi koji će trajati godinama, pa i decenijama i koji će zahtijevati strpljivost i istrajnost.

- Postoje i procesi koji traju samo jedan dan, nagli preokreti koji mogu nadoknaditi izgubljene godine. Sedmog oktobra ove godine dijaspora može pokazati svoju snagu i promijeniti političke balanse u Bosni i Hercegovini, naročito u RS gdje su Bošnjaci i Hrvati još uvijek građani trećeg reda. Patriotske političke snage u zemlji su postale faktor bez kojeg nema kalkulacija niti u BiH, niti na Balkanu. Ali taj politički faktor većinom ima snagu samo da zaustavi negativne tendencije i pokušaje -  dodao je.

Izetbegović ističe da za pokretanje zemlje u pravom smjeru nema dovoljno snage, jer otpori su prejaki, ali dodatnu snagu može dati samo dijaspora.

- Masovna registracija i izlazak na izbore, glasanje za patriotske, mirotvorne političke snage može u jednom danu promijeniti stanje u zemlji koju volite. Organizujte se i učinite taj napor. Učinite 7. oktobar 2018. godine danom kojeg ćemo se svi sjećati – zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Na Kongersu Svjetskog saveza dijaspore između ostalog je istaknuto da više od tri milijarde KM bh. dijaspora iz 54 države svijeta pošalje godišnje u svoju državu, prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Svjetskog saveza dijaspore BiH smatraju da je ta cifra veća za duplo.

Predsjednik Saveza Hasan Šehović kaže da dva miliona Bosanaca i Hercegovaca koji žive van granica svoje države neće da se zadrže na toj cifri, želeći da ulaganja u BiH budu tretiran kapital.

- Želimo da se osnuju investicioni fondovi, da bi se iz tih fondova pratili projekti u BiH, tako bi mi ušli u ekonomiju naše države - rekao je Šehović.

U vezi s uslovima ulaganja u BiH, smatra da se prilagođavaju ulagačima.

- Stvari su krenule na bolje. Ja sam firmu registrovao za sedam dana, poteškoće postoje, ali se to prevazilazi. Imamo povoljan porezni sistem, i to je jedan od uslova koji se treba iskoristiti - naglasio je Šehović.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je istaknula da Ministarstvo koje vodi radi sve da bi stvorilo uslove kako bi BiH ostvarila najbolju saradnju sa svojom dijasporom.

- Dva miliona ljudi boravi van svoje države, i mi smo postali svjesni potencijala koji dijaspora ima. Rukovodeći se tim na Vijeću ministara BiH smo prošle godine usvojili Politiku saradnje sa iseljeništvom - podsjetila je Borovac.

Smatra da je važnost dijaspore, osim doznaka, u naučnom i stručnom potencijalu.

- Mi te potencijale želimo da usmjerimo u BiH - naglasila je Borovac.

Organizator današnjeg Kongresa je Savez dijaspore, a generalni pokrovitelj predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Tokom dana bit će održani okrugli stolovi o ulozi dijaspore u ekonomskom razvoju BiH i o očuvanju identiteta, kulture i jezika građana BiH u dijaspori.

Također, na ovogodišnjem kongresu koji je organiziran pod nazivom ''BiH je (i) naša domovina'' trebalo bi biti izabrano rukovodstvo Saveza.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Izetbegović traži od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi masovna okupljanja u Srebrenici

Bidenova administracija najavila veto na prijedlog zakona koji bi podržali republikanci

Zelenski pohvalio ukrajinsku dijasporu, predložio uvođenje dvojnog državljanstva

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'