Kultura     | 06.07.2018. 14:25 |

Nakon 30 godina potrage Sloveniji vraćen bodež iz brončanog doba

FENA Agencije

LJUBLJANA 6. srpnja (FENA) - Brončani bodež, upisan u registar materijalne kulturne baštine UNESCO-a, pronađen je u Engleskoj nakon potrage koja je trajala više od 30 godina i vraćen u ljubljanski muzej odakle je nestao 1985. godine.

Ukradeni muzejski eksponat "bodež iz Iga" (mjesta blizu Ljubljane) u četvrtak je dopremljen iz Velike Britanije i danas predan Narodnom muzeju u Ljubljani, objavilo je slovensko Ministarstvo vanjskih poslova.

Prema tipološkoj analizi lijevani brončani bodež datira iz 17. stoljeća prije Krista, a do njegova otkrivanja i povratka došlo je u suradnji s Interpolom i britanskim Registrom nestalih umjetnina (The Art Loss Register), te trudom slovenskih diplomata u Londonu.

Izrađen negdje pri završetku kasnog brončanog doba, po tvrdnjama slovenskih arheologa, svjedoči o bogatoj metalurškoj djelatnosti na području gdje danas leži slovenska prijestolnica.

Sječivo bodeža, koji je pronađen prije stotinjak godina u jednoj močvari nedaleko slovenske prijestolnice, ima u presjeku oblik romba, a s obje strane je ukrašeno dubokim crtama i pretpostavlja se da je imao i drvenu dršku koja nije sačuvana. Bodež iz Iga dugačak je 20,6 centimetara, a njegova najveća širina je 5,8 centimetara.

Stručnjaci iz Narodnog muzeja najavili su posebnu konferenciju za novinare na kojoj će otkriti okolnosti nestanka i pronalaska dragocjenog izloška koji je 1985. ukraden iz njihova stalnog arheološkog postava.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Digitalizacija muzeja, blockchain tehnologija i proširena stvarnost u bečkim muzejima

U Zagrebu otvoren Muzej novog vala: Nekome edukacija, nekome nostalgija

Muzeji u Glasgowu će vratiti Indiji sedam ukradenih artefakata

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana