Ekonomija     | 06.07.2018. 14:23 |

Zvaničnici KS-a razgovarali s Koçem o saradnji s Turskom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. jula (FENA) – Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, ministri privrede, obrazovanja, nauke i mladih Muharem Šabić i Elvir Kazazović razgovarali su danas s ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldunom Koçem o saradnji uspostavljenoj u oblasti turizma, privrede i obrazovanja.

Po riječima ambasadora Koça, Turska, njen narod i privrednici ostaju otvoreni za jačanje tih veza, za pokretanje novih projekata i ulaganja, posebno u razvoj turizma, koji je zasigurno okosnica razvoja Sarajeva i čitave države jer otvara brojne mogućnosti zajedničkog djelovanja.

- Vrlo je važno da shvatimo da je došlo vrijeme da iz tzv. ‘donatorske faze’ pređemo u razvojnu. Turska je sigurno među najvećim prijateljima koja nedvojbeno pruža svoju podršku Bosni i Hercegovini, njenoj stabilizaciji i njenom putu prema euroatlantskim integracijama - poručio je  Zolj.

Istakao je i kako KS želi da postane međunarodni univerzitetski centar u kojem će biti smještene visoko obrazovne institucije na kojima bi sticali obrazovanje i studenti iz inostranstva.

Šabić je upoznao gosta sa činjenicama da je u prethodnoj godini KS zabilježio značajan razvoj u drvno – metalskoj industriji, IT sektoru i turizmu, te u razvoju malih i srednjih preduzeća.

Naveo je i kako u Kantonu Sarajevo egzistira jedanaest industrijskih zona, te da su greenfield i brownfield investicije šansa za velike turske kompanije da se pozicioniraju u našem gradu.

Kazazović je naglasio kako saradnja u oblasti obrazovanja s Turskom traje već godinama te da su realizovani brojni zajednički projekti, od uvođenja turskog jezika kao drugog stranog jezika u osnovne škole do razmjene učenika sarajevskih osnovnih i srednjih škola s turskim.

- Bilo bi nam drago kad bismo uspjeli uspostaviti i tako dobre kontakte s vašim univerzitetima -  kazao je Kazazović na kraju sastanka, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom