Bosna i Hercegovina     | 06.07.2018. 15:21 |

Almir Badnjević u svjetskom odboru za klinički inžinjering

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Almir Badnjević danas je informisao ministra civilnih poslova Adila Osmanovića da je izabran za člana odbora Međunarodne divizije za klinički injžinjering (IFMBE-CED) koja djeluje kao ogranak Međunarodne federacije medicinskog i biološkog inženjerstva (IFMBE) za mandat 2018. -2021.godina i tako postao jedan od devet ljudi u svijetu koji vode glavne postupke u polju kliničkog inžinjeringa. 

Doktor nauka u oblasti biomedicinskog inžinjeringa Badnjević sa svojim timom dobio je nagradu za najbolji članak i istraživanje na svijetu iz oblasti kliničkog inžinjeringa za 2018. godinu.

- Raduju nas uspjesi naših mladih naučnika, a Almirovi rezultati pokazatelj su da se znanjem i radom u uslovima koji su znatno iza onih u zemljama Evropske unije, mogu ostvariti vrhunski svjetski rezultati. Ministarstvo civilnih poslova podržava u okviru svojih nadležnosti naučnike iz BiH, prvenstveno kroz grant sredstva za pripremu projekata koji će biti finansirani iz programa Evropske unije - rekao je Osmanović.

Nagrada za najbolji članak i istraživanje na svijetu iz oblasti kliničkog inžinjeringa (A Best Clinical Engineering Article Award) dodijeljuje se svake godine jednom ili grupi autora čiji radovi demostriraju naučnu vrijednost, strukovnu relevantnost i širi uticaj.

- Izuzetne rezultate postigli smo u oblasti povećanja tačnosti, preciznosti i pouzdanosti rada infuzomata i perfuzora u zdravstvenim ustanovama vršenjem postupka verifikacije, kao i metoda koje primjenjujemo - kaže Badnjević.

Poručio je da je kvalitet istraživanja i primijenjenih metoda prepoznat, te se države sa razvijenim zdravstvenim sektorom, pa i Svjetska zdravstvena organizacija, interesuju za njegov rad, što otvara nove mogućnosti i za državu Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana