Bosna i Hercegovina     | 06.07.2018. 13:44 |

Studenti uz pomoć nastavnika pripremili kongres 'Hrana-ishrana-zdravlje'

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu domaćin je trećeg studentskog kongresa nazvanog "Hrana-ishrana-zdravlje", koji ima za cilj promoviranje multidisciplinarnog pristupa u proizvodnji hrane, njenom higijenskom statusu i kvaliteti, različitim načinima ishrane kao i mogućim implikacijama na čovjeka.   

Profesorica Pedagoškog fakulteta UNSA Irzada Taljić kazala je na današnjoj pres konferenciji da je fokus na radu studenata, a nastavnici im u tome pomažu. Uz redovne obaveze i savladavanje gradiva studenti su, kaže, pripremili radove za kongres, sudjeluju u Naučnom odboru (recenzije na radove), a uče se i vještinama organiziranje skupova poput ovoga.   

I profesor na Farmaceutskom fakultetu Miroslav Šober istaknuo je značaj angažmana studenata u naučno istraživačkom i stručnom radu, te njihov interes da se dalje usavršavaju.    

Dekan Veterinarskog fakulteta UNSA Nihad Fejzić ponosan je što je Veterinarski fakultet domaćin skupu te vrste. Za studente je sudjelovanje na tom kongresu, kaže, potvrda želje da njihova edukacija bude zasnovana na istraživanjima i nauci, a UNSA time afirmira takve pristupe edukaciji studenata.  

Profesor Veterinarskog fakulteta Faruk Čaklovica kaže da su programom tog kongresa planirane ukupno 64 prezentacije i deset poster prezentacija raspoređenih u pet sekcija.   

Na trodnevnom kongresu "Hrana-ishrana-zdravlje" sudjeluju studenti i nastavnici sarajevskih fakulteta, drugih bh. univerziteta te Univerziteta u Ljubljani. U toku kongresa planiran je i okrugli sto o temi "Genetski modificirani organizmi" na kojem će biti uvodničar dr. Džemil Hajrić, a u ime Kluba potrošača govorit će Gordana Bulić.  


     

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Preminuo penzionisani profesor Veterinarskog fakulteta Hamdo Lokvančić

Smajlović: Praksa na farmi u Bojniku obustavljena, radi se biosigurnosni protokol

Svečanom akademijom obilježeno 70 godina postojanja Veterinarskog fakulteta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu