Svijet     | 06.07.2018. 13:24 |

Sirijska vojska i 60.000 izbjeglica pred graničnim prijelazom s Jordanom

FENA Internet

DAMASK,  6. jula (FENA) -Vladine snage napredovale su duž sirijske granice s Jordanom i uskoro će se domoći graničnog prijelaza koji je u rukama pobunjenika, saopćio je u petak zapovjednik provladinih snaga.

Nekoliko svjedoka duž granične ograde Jordana sa Sirijom saopćili su kako su uočili oklopna vozila i tenk s ruskom zastavom kako se kreću prema graničnom prijelazu Nasib.

Ratna nadzorna grupa, Sirijska opservatorija za ljudska prava, saopćila je da su se vojnici domogli granice u četvrtak, po prvi put od 2015. godine, u okviru velike ofanzive na preotimanju kompletnog jugozapada zemlje od pobunjenika.

Zapovjednik u regionalnoj alijansi koja podržava vladine snage izjavio je da su sirijska vojska i njeni saveznici stigli do granice nakon što su osvojili niz sela.

U kratkom vremenskom roku oni će se domoći prijelaza (Nasib), izjavio je zapovjednik snaga koje nisu iz Sirije pod uslovom da ostane anoniman.

Uz pomoć ruske zračne sile, vojna ofanziva u protekle dvije sedmice na pobunjeničku teritoriju Deraa suzila je jedno od posljednjih preostalih pobunjeničkih uporišta u Siriji.

UN-ova agencija za izbjeglice zatražila je od Jordana da otvori granice jer Sirijci masovno bježe iz svojih domova u potrazi za utočištem pred kopnenim borbama i zračnim udarima. UNHCR navodi da je u borbama raseljeno više od 320.000 ljudi dok ih se 60.000 okupilo na graničnim prijelazima s Jordanom a još na hiljade na granici s  Golanskom visoravni pod izraelskom okupacijom.

Norveško vijeće za izbjeglice nazvalo je te pokrete civila najvećim raseljavanjem od početka sirijskog sedmogodišnjeg rata.

Opservatorija je saopćila da su vladine snage sada oko tri kilometra udaljene od graničnog prijelaza Nasib s Jordanom.

Mještani su predavali sela vojnicima bez ikakvog otpora.

Vojno medijsko glasilo kojim upravlja Hezbollah, koji se bori na strani vladinih snaga, javilo je da je vojska zauzela osam graničnih prijelaza u petak.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Herem: Estonija treba da udvostruči vojne izdatke u slučaju ruske invazije

Pojačano prisustvo vojne policije u većim gradovima Srbije

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo