Kultura     | 06.07.2018. 13:40 |

Raznovrstan vikend program za publiku Festivala 'Baščaršijske noći'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - U okviru Festivala "Baščaršijske noći u subotu, 7. jula na sceni Bosanskog kulturnog centra (BKC) Sarajevo bit će izveden program savremenog baleta pod nazivom "Balkan Dance Project Vol. 3".

Projekat su inicirali svjetski poznata imena baleta kao što su: koreograf i direktor baleta HNK Split Igor Kirov, zatim prvi solista baleta Narodnog pozorišta Beograd, koreograf i umjetnički direktor Belef Festivala Aleksandar Ilić i plesačica Mojca Majcen.

U pitanju je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspješne i perspektivne koreografe, plesače i druge umjetnike sa područja Balkana koji kroz individualne priče istražuju iskustvo zajedničkog življenja jačajući dijalog između kultura jezikom umjetnosti. Predstava je rađena u koprodukciji Uduženja za promociju i razvoj savremenog plesa u BiH "Tanzelarija" i JU "Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo".

Dan kasnije, 8. jula u galeriji BKC-a bit će održana "Noć sefardske kuhinje i sefardske romanse". Održavanje programa je zbog vremenskih prilika iz Velike avlije Muzeja Jevreja premješteno u galeriju BKC-a.

U pitanju je program koji se tradicionalno već dvanaestu godinu održava u okviru Festivala "Baščaršijske noći". To je svojevrsno predstavljanje ne samo kuhinje i kulture Jevreja u Bosni, već u isto vrijeme i bosanskohercegovačke kulture i vrijednosti zajedničkog života u gradu Sarajevu, koji se odvijao upravo na području općine Stari grad.

Uz  predstavljanje sefardske kuhinje posjetioci će uživati i u koncertu muzičke grupe Barimatango iz Mostara koju predvode Atila Aksoj iz grupe Zoster i Jelena Milušić.

I ove godine Udruženje Hagada pripremilo je bogat izbor sefardskih jela za posjetioce, a gostima će biti podijeljeni i recepti za pojedina jela. Reditelj i voditelj programa, već tradicionalno, je predsjednik udruženja Hagada i savjetnik za kulturu Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber, saopćeno je iz BKC-a Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

I druga predstava baleta „Orašar“ u Sarajevu uskoro rasprodana

Femi Kuti & The Positive Force i Dado Topić & Time Company na Baščaršijskim noćima 22. jula

Festival 'Baščaršijske noći' 1. jula otvara izložba 'Priče iz Templa' (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu