Kultura     | 06.07.2018. 12:03 |

Slovenci na MESS-u s predstavom koja ispituje granice između čovjeka i životinje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Slovenačka predstava "Deveta" za koju koncept i režiju potpisuje Via Negativa, bit će izvedena 29. septembra na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR, prvu veče ovogodišnjeg 58. Internacionalnog teatarskog festivala MESS u čijim će programima publika moći uživati od 29. septembra do 6. oktobra.

Via Negativa predstavlja platformu za istraživanje, razvoj i produkciju djela savremenih scenskih umjetnosti. Bave se osmišljavanjem i istraživanjem različitih scenskih strategija, sa naglaskom na etiku i život scenskih praksi, procedura i žanrova. Osim produkcije, organizuju i radionice koje se održavaju u Ljubljani pod brendom VN Lab - Via Negativa laboratorij za savremenu scensku umjetnosti.

Predstava "Deveta" je bazirana na refleksiji Giorgia Agambena koji na humanizam gleda kao na antropološke mašine. U svojoj knjizi "The Open Man and Animal" Giorgio Agamben adresira granice između čovjeka i životinje, te propituje logiku zapadnjačke civilizacije koja opravdava proceduru "humanizacije čovjeka" na prvom mjestu sistematske suspenzije životinje. Čovjek je definisan jedino u razlici u odnosu na Životinju.

- Ova predstava protiče kroz čitav zvučni reljef Beethovenove Devete simfonije, "remek-djela zapadnjačke civilizacije", "džinovske i kompleksne", "uzvišene", "pobjedonosne vizije bratstva". U središtu ovog "upečatljivog primjera ljudskog duha" smo mi. Goli i sumnjivi. Nismo kompleksni, već svedeni. Nismo uzvišeni, već prosti. Nema ništa veliko u vezi s nama. Ništa pobjedonosno. Slijepi zbog prizora koje vidimo, gluhi zbog zvukova koje čujemo. U potrazi sa poveznicom sa Životinjom - navodi se u saopćenju MESS-a.

Pitanje koje ova predstava otvara jeste - "Šta znači humanizacija čovjeka - granica između čovjeka i životinje?"

Selektor predstave je reditelj Dino Mustafić, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Pedstavljanje projekta izgradnje sportskih terena u kampusu Univerziteta Džemala Bijedića

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo