Ekonomija     | 06.07.2018. 12:42 |

Vlada KS - Mjere za nezaposlene branioce i trgovce pojedince

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo (KS), Vlada je na sjednici usvojila Program o izmjenama i dopunama Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u KS za 2018. godinu, kao i Program o izmjenama i dopunama Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u KS za 2017., saopćila je kantonalna pres-služba.

Navedenim izmjenama utvrđene su pojedinačne podsticajne mjere za zapošljavanje socijalno osjetljivih kategorija boračke populacije i osoba kojima se usljed ekonomsko- strukturalnih promjena na tržistu rada olakšava poslovanje.

U tom smislu, osmišljeni su programi zapošljavanja nezaposlenih branilaca kod poslodavaca s područja Kantona Sarajevo i zapošljavanja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme iz statusa branilaca i članova njihovih porodica u javnom sektoru, kao i program subvencioniranja dijela javnih prihoda "trgovca pojedinca".

Program subvencioniranja dijela javnih prihoda "trgovca pojedinca" realizuje se subvencioniranjem troškova koje u pogledu obaveza po osnovu javnih prihoda imaju osobe koje obavljaju trgovinu na malo ličnim radom izvan prodavnice kao trgovac pojedinac ili obavljaju poljoprivrednu djelatnost ili obrt s plasmanom vlastitih proizvoda na tržnici ili pijaci, a koje su stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o unutrašnjoj trgovini, bile dužne da registruju djelatnost.

Kako se radi o socijalno osjetljivim kategorijama, te da bi im se olakšalo poslovanje na tržnicama i pijacama, ovim programom data je mogućnost da u njemu učestvuju i osobe koje su već registrovale pomenutu djelatnost, a na evidenciji nezaposlenih u Kantonu Sarajevo su bile prije 26. oktobra 2017. godine, kada je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Javna ustanova "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" će osobama koje budu obuhvaćene ovim programom, refundirati sredstva u iznosu od 200 KM mjesečno u trajanju od 12 mjeseci.

Raniji javni poziv koji je bio objavljen 8. maja ove godine bit će poništen zbog nedovoljnog odziva nezaposlenih osoba i noveliranja ove pojedinačne podsticajne mjere, a sve u cilju njene efektivne realizacije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Potpisani sporazumi za realizaciju projekata vodosnabdijevanja u općinama s područja KS

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Vlada KS s više od 700.000 KM podržala KJKP 'Tržnice-Pijace' i saniranje štete na pijaci Kvadrant

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'