Bosna i Hercegovina     | 06.07.2018. 11:30 |

Obuka o transparentnosti izbora prijevoznika đaka u osnovnim školama ZDK-a

FENA Saopćenje

ZENICA, 6. jula (FENA) - Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organizator je jednodnevne obuke za predstavnike osnovnih škola o transparentnosti javnih nabavki, s akcentom na odabir prijevoznika đaka za narednu školsku godinu. Predavač na ovu temu je ekspertica Belma Šećibović iz Agencije za javne nabavke BiH.

- Pošto smo vidjeli na terenu da ima raznih upita, nekih nepredviđenih situacija, da ne kažem i određene pojave koruptivnih ponašanja od pojedinih ponuđača, a s ciljem prevencije, blagovremenog davanja uputa i pripreme, angažovali smo eksperta iz Agencije za javne nabavke BiH.

Vjerujem da ćemo danas dati odgovore i da ćemo nakon ovog radnog seminara svi izaći sa puno više informacija i znati primijeniti zakon na pravi način, kako bi se postigla tržišna konkurencija koja je i osnovna svrha Zakona o javnim nabavkama, a nikakva udruživanja, diktiranja cijena i slično - naglasio je sekretar Ministarstva oborazovanja Maid Pračić.

Zahvalio je i OSCE-u jer su, kako je kazao, intervenisali u pravi trenutak i na pravi način. Službenik za obrazovanje Misije OSCE-a u BiH Alen Ćosić podvukao je kako njihova saradnja s Ministarstvom obrazovanja ZDK traje još od 2010. godine.

- Cilj ove obuke je da unaprijedi procese ušteda, planiranja i transparentnosti u procedurama javnih nabavki te da upozna učesnike - sekretare i direktore škola, koji se i bave procesima javnih nabavki, o detaljima Zakona o javnim nabavkama u BiH - kazao je Ćosić, koji je napomenuo kako ZDK izdvaja veliku sumu novca za prijevoz đaka - oko pet miliona KM.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

U Tužilaštvu BiH obuka o rukovođenju procesom u predmetima korupcije i finansijskog kriminala

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!