Svijet     | 06.07.2018. 09:57 |

Le Drian: Malo je vjerovatan ekonomski paket za Iran prije novembra

FENA Internet

BEČ, 6. juna (FENA) - Francuski ministar vanjskih posalova Jean-Yves Le Drian izjavio je u petak kako je malo vjerovatno da će evropske sile biti u stanju da sastave ekonomski paket za Iran koji bi spasio nuklearni sporazum prije novembra, i upozorio je Teheran da prestane prijetiti odustajanjem od svojih obaveza iz tog sporazuma.

- Oni moraju prestati da permanentno prijete raskidom svojih obaveza iz nuklearnog sporazuma - izjavio je Le Drian za RTL radio prije nego što je otputovao u Beč na ministarski sastanak o iranskom nuklearnom sporazumu.

- Oni moraju prestati s prijetnjama kako bismo mogli pronaći rješenje, i Iran bi dobio neophodnu ekonomsku kompenzaciju - kazao je šef francuske diplomatije.

On je izjavio da, pored evropskih sila, i Rusija i Kina rade na stvaranju finansijskog mehanizma koji bi ublažio najavljene strožije američke sankcije Iranu.

 - Pokušavamo da to učinimo prije uvođenja novih sankcija početkom augusta, i nakon toga, drugog seta sankcija u novembru - kazao je Le Drian, prenosi agencija Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bećirović s francuskom delegacijom: Zahvalnost Francuskoj na podršci rezoluciji o Srebrenici

Macron razgovarao s Netanyahuom i Sisijem o izbjegavanju eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta