Bosna i Hercegovina     | 05.07.2018. 16:02 |

Rješenja za migrantsku krizu na području USK trenutno nema

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 5. jula (FENA) - Rješenja za migrantsku krizu na području USK trenutno nema, jer Evropska komisija ne želi finansirati adaptaciju kompeksa Agrokomerc. Ponuđena lokacija hotela "Sedra" ni u kom slučaju ne odgovara Bihaću i Cazinu, rečeno je nakon  današnjeg sastanka ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića s političkim predstavnicima USK i lokalnih zajednica, u Bihaću.

- Evropska komisija ne pristaje, odnosno ne želi  finansirati privremenu smještajnu lokaciju migranata  u halama Agrokomerca kod Velike Kladuše, zbog blizine granice s Evropskom unijom. Lokacija hotela "Sedra" između Bihaća i Cazina ne odgovara lokalnim zajednicama, tako da trenutno rješenja nemamo. Jednostavno, ne možemo se dogovoriti oko lokacije za privremeni  kolektivni smještaj migranata - rekao je ministar Mektić.

- Nismo došli do rješenja, jer jednostavno nisu ponuđene prihvatljive opcije za stanovništvo Bihaća, Cazina i Velike Kladuše.  U smještajni prostor hotela "Sedra" možemo smjestiti porodice s djecom, otprilike 300 migranata, nikako njih četiri hiljade. Time ništa ne bismo postigli, ostali bi u istom problemu, ako ne bi stvorili i veći -istakao je premijer USK Husein Rošić.

Ministar Mektić je ponovio kako je u potpunosti izgubio povjerenje u Evropsku uniju.

- Ona je stvorila ovaj problem u BiH i sada okreće glavu od njega. Neće Bosna i Hercegovina biti sabirni centar ili takozvani "hot - spot" i to ću reći u ponedjeljak na Samitu u Londonu . BiH nije za ovo kriva i trebala bi biti samo tranzitna stanica, no čini se da će zbog nečije neodgovornosti platiti najveću cijenu-  naglasio je ministar sigurnosti BiH.

Razgovori oko lokacije za privremeni smještaj migranata u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši se nastavljaju s gradonačelnicima, s obzirom na to da ministar Mektić insistira da sada ovi gradovi pronađu adekvatnu lokaciju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom