Stranačke aktivnosti     | 05.07.2018. 15:54 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva nadležne pravosudne institucije države da poduzmu nužne mjere na zaštiti njenog suvereniteta i pravnog poretka. U svjetlu najnovijih, očito koordiniranih postupaka na urušavanju cjelovitosti i suvereniteta naše države, pozivamo OHR da profunkcionira u punom Ustavom predviđenom kapacitetu i da spriječi neustavno djelovanje, a počinitelje sankcionira. 

Posljednja inicijativa kreiranja zajedničkih nastavnih planova i programa Srbije i Republike Srpske samo je jedan u nizu sličnih neustavnih činova poduzetih u posljednje vrijeme. Najava Dragana Čovića o otvaranju tzv. predstavništva kantona sa hrvatskom većinom u Briselu je očito bila najava posljednjeg postupka vlasti RS-a i Srbije, sa kojim Čović i HDZ već decenijama njeguju „specijalne veze“. 

Neprovođenje presuda o ukidanju diskriminacije u školstvu, odnosno segregacijske prakse poznate kao „dvije škole pod jednim krovom“, također je dio istog protivustavnog pothvata negiranja pravnog poretka Bosne i Hercegovine. 

Jasno je i da plan Srbije i Republike Srpske o formiranju škole prema srbijanskim mjerilima predstavlja podrivanje suvereniteta BiH, da je to suprotno članu III Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i članu III Ustava Bosne i Hercegovine, te odredbama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH. 

Umjesto da se članovi Predsjedništva BiH i vlasti na svim nivoima bave koordiniranjem aktivnosti odgovaranja na dodatna pitanja EU, Čović i Dodik se sa partnerima u susjedstvu bave podrivanjem ustavnog poretka BiH. Sve dok je tako, naši sugrađani i njihovi bivši glasači će nastaviti sreću da traže u državama EU, što dalje od Čovića, Dodika i sličnih destruktivaca. 

Ipak, mi u SDP-u, smo uvjereni da su građani širom Bosne i Hercegovine stekli dovoljno iskustva i mudrosti da uvide da posljednji postupci vode u produbljenje opće društvene agonije. Vjerujemo da se, polako ali sigurno, kod građana širom zemlje razvija svijest da je jedina smislena, racionalna i perspektivna politika ona kojom se afirmiše razumijevanje o zajedničkoj pripadnosti građana istoj društvenoj zajednici i državi Bosni i Hercegovini, te težnja ka jačanju institucija njihove države koja štiti građanska prava i interese. 

Utjeha leži u činjenici da se, u slučaju Dodikovih i Čovićevih postupaka, radi o očitom protivustavnom, a vjerovatno i tek predizbornom djelovanju, koje nema pravno uporište, a samim tim ni perspektivu za realizaciju. Jasno je da i prije nego što bi eventualne neustavne aktivnosti kao takve ocijenio i Ustavni sud BiH, OHR i drugi nadležni organi mogu i moraju reagovati i spriječiti njihovo pokretanje, koje bi zasigurno izazvalo dodatnu pravnu nesigurnost.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Saopćenje za javnost KO SDPBiH Tuzla

SDP BiH - Svijetle antifašističke trenutke BiH niko ne može zametnuti, pa ni Mario Kordić

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta