Ekonomija     | 05.07.2018. 16:34 |

PKFBiH-Posljedice Safeguard istrage prvenstveno bi pogodile ArcelorMittal Zenica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - Predsjednik Privredne komore (PKFBiH) FBiH Mirsad Jašarspahić istakao je, na jučerašnjoj sjednici Savjeta za strane investitore FBiH, negativne posljedice koje bi mogle nastati za privredu BiH nakon najava o mogućim ograničenjima izvoza čeličnih proizvoda na tržište Evropske unije i predložio određene korake u duhu Sporazuma o slobodnoj trgovini centralne Evrope (CEFTA) i nadležnih domaćih institucija - saopćeno je iz PKFBiH.

Ističe se da je Safeguard istraga pokrenuta od Direktorata trgovine EU, a odnosi se na bh. izvoznike čeličnih proizvoda.

- O mogućim posljedicama Safeguard istrage predstavnici P/GKFBiH su i ranije razgovarali na sastanku upriličenom sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, rukovodstvom Vanjskotrgovinske komore BiH i delegacijom kompanije Arcelor Mittal Zenica, kao i na sjednici Odbora Udruženja metalske i elektro industrije FBiH - navodi se.

Preciziraju da se poremećaji na svjetskom tržištu mogu odraziti i na bh. privredu zbog čega se, kažu, mora na vrijeme reagirati.

- Posljedice provođenja Safeguard istrage protiv bh. izvoznika čeličnih proizvoda prvenstveno bi pogodile kompaniju ArcelorMittal Zenica, koja je jedini proizvođač čelika u BiH, zatim i ostale kompanije s kojima je ArcelorMittal u kooperaciji. Važan je faktor u privrednom rastu BiH, s prometom višim od  600 miliona KM, najveći je izvoznik iz BiH više od tri godine i ima više od 3.000 zaposlenika direktno u čeličnom i rudarskom poslovanju u BiH i više od 10.000 indirektno.

U cilju zaštite naših privrednika bit će obavljene dodatne konsultacije sa državama članicama CEFTA-e, te Direktoratom trgovine EU da se ne bi uvele stalne, niti privremene kvote za uvoz proizvoda od čelika, u duhu potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji su potpisali EU i BiH – saopćeno je.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

HNV BiH - Dodik odlaskom Lukašenku i Putinu pokazuje civilizacijsku sramotu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom