Stranačke aktivnosti     | 05.07.2018. 15:28 |

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

FENA Saopćenje

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić smatra da OSCE, čiji mandat jeste reforma obrazovanja kao i borba protiv kršenja ljudskih prava u pristupu obrazovanju, danas nažalost kukavički šuti pred javnim dogovorom RS-a i Srbije o zajedničkom nastavnom planu i programu. 

OSCE treba da prizna da nisu ispunili svoju misiju, te da zatvori svoja vrata za nominalno bavljenje problemima u obrazovanju. 

Niste riješili „dvije škole pod jednim krovom“, štaviše, to je i vaš produkt. 

Niste prekinuli diskriminaciji đaka povratnika u RS-u, šutite pred Konjević Poljem i Vrbanjcima, željno ste iščekivali napuštanje šatora iz Sarajeva. 

Sada šutite pred eklatantnim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i svih obaveza vezanih za obrazovanje - šutite pred „zajedničkim“ nastavnim planom i programom RS-a i Srbije koji predstavlja svojevrsnu potajnu okupaciju Bosne i Hercegovine, poručio je Jerlagić. 

Probosanskohercegovačka politika godinama se oslanjala na „dobru vjeru“ međunarodnih organizacija. Njeni predstavnici maksimalno su sarađivali sa OHR-om, OSCE-om, Vijećem Evrope i Evropskom unijom, a njihova saradnja takva je ostala i danas.

Nasuprot tome,  nedostatak volje za  saradnju od strane predstavnika RS-a, ishodio je time da su predstavnici međunarodnih institucija uvijek iznimno zahvalni na bilo kakav poziv upućen od strane RS-a.

Nedopustivo je da ste zanemarujući probosanskohercegovačku politiku, a dajući značaj politici RS-a, dozvolili da se prema pitanjima od vitalnog značaja za državu i zaštitu ljudskih prava odnosite kao da ne postoje.

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić poziva misiju OSCE-a i sve druge relevante međunarodne insitucije da istraju na zaštiti načela ljudskih prava i svojom podrškom doprinesu zajedničkom putu izgradnje multietničkog demokratskog društva i institucija države Bosne i Hercegovine. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo