Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 05.07.2018. 15:47 |

Počelo suđenje bivšem izraelskom ministru zbog špijuniranja za Iran

FENA Internet

JERUZALEM, 5. jula (FENA) - Suđenje bivšem izraelskom ministru Gonenu Segevu, optuženom da je špijunirao za Iran, počelo je danas iza zatvorenih vrata u Jeruzalemu.

On je bio ministar za energiju i infrastrukturu od 1995. do 1996. godine, a optužen je za špijunažu, pomaganje neprijatelju u vrijeme rata i pružanje informacije "u namjeri da se naruši sigurnost države“, prenijela je agencija AFP.

Kako se navodi u optužnici, on je davao informacije o lokacijama izraelskih sigurnosnih službi i imena zvaničnika od 2012. godine, kada je živio u Nigeriji.

Objavljen je samo dio optužnice, a ostalo je cenzurirano iz "sigurnosnih razloga".

Nije objelodanjeno kako je Segev dolazio do informacija koje je davao Irancima i koje su mu misije povjerene.

Uhapšen je u maju na međunarodnom aerodromu Ben Gurion u blizini Tel Aviva i pritvoren, a slučaj je objavljen tek 18. juna, kada je rečeno, kako ga je izručila Ekvatorijalna Gvineja.

Segev se navodno susretao s Irancima nekoliko puta u raznim državama i davao im informacije o energetskoj sigurnosti i izvorima u Izraelu, saopćila je izraelska sigurnosna služba Šin Bet (Šabak).

'TV Kanal 10' je ranije izvijestio kako je Segev priznao da je špijunirao, ali da  je pokušavao pomoći Izraelu i vratiti se kao heroj.

Segev, koji je ljekar po zanimanju, ranije je bio u zatvoru zbog krijumčarenja droge i prevara i zato je izručen iz Ekvatorijalne Gvineje.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'