Kultura     | 05.07.2018. 15:25 |

Na 'Danima srednjovjekovlja' u Jajcu vitezovi iz Stoca, Klisa i Šibenika

FENA Nermina Omerbegović

JAJCE, 5.jula  (FENA) - Centralni programski  sadržaj manifestacije „Dani srednjovjekovlja u Jajcu“, koja se održava po prvi put, bit će se sutra u petak 6. jula kad će građane Jajca pohoditi viteške skupine  iz BiH i okruženja.

 Direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Jajca  Mijat Saraf govoreći za Fenu  o tome kako je došlo do organiziranja manifestacije  kaže da je on kao povjesničar u vezi Jajca sa srednjim vijekom vidio priliku za promociju turističkih potencijala Jajca i prepoznatljivu priču ovog grada.

U Jajce na skup vitezova  tako dolaze viteške skupine iz gradova koji imaju poveznice s Jajcem. Tako iz Stoca dolaze vitezovi Hercega Stjepana,iz Klisa stižu vitezovi Petra Kružića. Dolaze i vitezovi iz Šibenika jer su Jajce i Šibenik povezani graditeljski. Jajčani su se npr.u srednjem vijeku školovali u Dalmaciji u Šibeniku.

Trebala je također doći i muzički sastav  iz Mađarske (Ugarsko carstvo) ali su  spriječeni.

Manifestacija je otvorena  gostujućom  izložbom  "U potrazi za bosanskim srednjovjekovljem – Pavao Anđelić".    Autorica izložbe je magistar arheologije Samra Terzić. Na izložbi je predstavljen Pavlov život: biografija, bibliografija radova, osobni predmeti, nagrade i priznanja, fokus radova, eksponati iz zbirke Zavičajnog muzeja Visoko, pečati srednjovjekovnih bosanskih vladara i vlastele iz  zbirke Zavičajnog muzeja Visoko, te ostali mnogobrojni predmeti, fotografije i ilustracije.

Izložba je otvorena za posjetitelje do 11. jula u prostorijama Agencije za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.

 "Dani srednjovjekovlja" su manifestacija  koja ima za cilj predstaviti bogatu srednjovjekovnu baštinu u Bosni i Hercegovini, a poseban akcent  joj daje činjenica da se održava u kraljevskom gradu Jajcu.

Organizator ove manifestacije je Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala, a generalni pokrovitelj je Općina Jajce.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najavljeni 9. međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu

Jajce: Otvoren poziv za bespovratna sredstva projekta 'Dijaspora Invest'

Trodnevna manifestacija Dani AVNOJ-a u Jajcu počinje 25. studenoga

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo