Ekonomija     | 05.07.2018. 14:16 |

Još 15 domaćinstava dobilo plastenike od Općine Centar Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - Načelnik Općine Centar u Sarajevu Nedžad Ajnadžić potpisao je s 15 stanovnika ruralnog područja te općine ugovore o dodjeli plastenika površine 50 m2 i prateće opreme, saopćeno je iz te općine.

Općina Centar godinama provodi projekat ''Podrška poljoprivrednim proizvođačima, boračkoj i izbjegličkoj populaciji za nabavku plastenika''.

U ovoj godini je već 14 domaćinstava s Kromolja, Slatine, Grdonja, Panjine kule i Nahoreva dobilo od Općine plestenike, a pošto je rebalansom općinskog budžeta za 2018. godinu obezbijeđen dodatni novac za još 15 plastenika, ponovno je raspisan javni poziv zainteresiranim stanovnicima Centra koji posjeduju, odnosno koji su zakonski korisnici poljoprivrednog zemljišta pogodnog za plasteničku proizvodnju.

Nakon provedene procedure, odluku o dodjeli plastenika donio je općinski načelnik na prijedlog stručne komisije.

Tako su danas plestenike dobili stanovnici mjesnih područja Kromolj, Nehorevo, Breka i Hrastovi: Vasilj Rašević, Fahro Memišević, Nurko Bukarić, Senad Smajić, Kasim Samouk, Amer Ahmetspahić, Ibro Pandžić, Mihajlo Vračić, Fehrija Branković, Šemso Biogradlić, Ramiz Hodžić, Edina Hajdar, Sedika Džemidžić, Hasija Patković i Rajko Petrović.

Potpisujući ugovore, oni su zahvalili Općini Centar za ovu, za njih veoma vrijednu donaciju.

Načelnik Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo zbog susreta ovako dobrim povodom i domaćinstvima zaželio uspješno plasteničku poljoprivrednu proizvodnju.

- I na ovaj način želimo doprinijeti razvoju poljoprivredno-agronomske kulture kod mladih. Radimo sinergijski i zajedno smo u tom procesu i bićemo sretni da plasteničkom proizvodnjom organski zdrave hrane zadovoljite potrebe vaših domaćinstava, a da višak prodajete na tržištu i tako podignete vaš životni standard - kazao je Ajnadžić.

Načelnik je također govorio o budućim projektima na padinskim dijelovima Općine, kao što su regulacija i uređenje korita i obala Koševskog potoka i postavljanje nekoliko mlinova od kojih bi dobrobit imalo lokalno stanovništvo i koji bi ujedno služili za edukaciju mladih, zatim o nastavku projekta vodosnabdijevanja i regulisanja kanalizacije na Nahorevu i Nahorevskim brdima, kao i projektima koji bi obogatili turističku ponudu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Svečano otvoreni radovi na izgradnji Nacionalnog BiH taekwondo centra u Livnu

U sarajevskom naselju Šip dodijeljeni ključevi 30 stanova za boračku i populaciju mladih

Dodjela plastenika sa sustavom za navodnjavanje i dodatnom opremom u općini Prozor/Rama

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta