Bosna i Hercegovina     | 05.07.2018. 13:51 |

Djelimično uvažena žalba odbrane optuženog Slobodana Karagića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine, u krivičnom predmetu protiv optuženog Slobodana Karagića, nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja, donijelo je presudu kojom se djelimično uvažava žalba branioca optuženog Slobodana Karagića.

Presuda Suda Bosne i Hercegovine od 15. januara preinačava se na način da se optuženi Slobodan Karagić oslobađa od optužbe da bi radnjama opisanim pod tačkom 2c) potvrđene optužnice Tužilaštva BiH počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, koji je preuzet na osnovu Zakona o primjeni Krivičnog zakona Republike Bosne i Hercegovine (KZ SFRJ).

U ostalom dijelu prvostepena presuda ostaje neizmijenjena, saopćeno je iz Suda BiH.

Presudom Suda BiH od 15. januara optuženi Slobodan Karagić je oglašen krivim, pa mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 12 godina.

Branilac optuženog Slobodana Karagića je izjavio žalbu protiv prvostepene presude zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, odluke o krivičnopravnoj sankciji, sa prijedlogom da se žalba sa spisom predmeta dostavi Apelacionom odjeljenju Suda BiH, te da isto preinači prvostepenu presudu i optuženog oslobodi od optužbe ili ukine prvostepenu presudu i održi pretres.

Tužilaštvo je blagovremeno dostavilo odgovor na izjavljenu žalbu branioca optuženog Slobodana Karagića, sa prijedlogom da se ista odbije kao neosnovana.

Na sjednici Apelacionog vijeća 24. maja ove godine, tužilac i odbrana optuženog Slobodana Karagića su ukratko izložili žalbene razloge, te su, takođe, izneseni i odgovori na izjavljene žalbe.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom