Svijet     | 05.07.2018. 13:40 |

Ruske i vladine snage napreduju u jugozapadnoj Siriji, oblaci dima iznad Deraae

FENA Internet

DAMASK, 5.  jula (FENA) - Oblaci crnog dima u četvrtak su se uzdizali iznad sirijskih teritorija pod pobunjeničkom kontrolom u blizini granice s Jordanom dok su ruski saveznici predsjednika Bashara al-Assada i vladine snage pokrenule kopnenu ofanzivu.

Assad namjerava da osvoji kompletan jugozapad zemlje, uključujući i granice s Golanskom visoravni pod izraelskom okupacijom i Jordanom. Ta regija jedno je od posljednjih pobunjeničkih uporišta u Siriji nakon više od sedam godina rata.  

Izgleda da se Assad priprema za još jednu veliku pobjedu u ratu u blizini Damaka i Homsa.

Na snimcima državne televizije prikazani su ogromni oblaci dima kako se uzdižu iznad polja, krovova i udaljene industrijske regije uz zvuk povremenih glasnih eksplozija. 

Nakon četverodnevnog smanjenog bombardovanja, intenzivni zračni udari nastavljeni su u srijedu nakon propasti razgovora između pobunjeničkih grupa i ruskih oficira uz posredovanje Jordana.

- Rusi nisu prekinuli s bombardovanjem. Režim pokušava da to iskoristi i borbe se nastavljaju - izjavio je Bashar al-Zoubi, ugledni pobunjenički čelnik u tekstualnoj poruci Reutersu iz regije Deraa, na koju je do sada bila usmjerena ofanziva vladinih snaga.   

Sirijska opservatorija za ljudska prava, grupa koja nadzire rat putem izvora s terena, saopćila je da je izvedeno 600 zračnih udara u 15 sati, koji su trajali i u ranim jutarnjim satima u četvrtak.

U dvosedmičnoj ofanzivi, uz masovnu podršku ruske zračne sile, osvojene su velike površine teritorije pod pobunjeničkom kontrolom sjeveroistočno od pokrajinske prijestonice Deraae, dok su brojni gradovi pali u ruke vladinih snaga.

U borbama i u zračnim udarima već je raseljeno oko 300.000 ljudi iz svojih domova, uključujući 60.000 u logorima duž granice s Jordanom, saopćila je u četvrtak agencija UN-a za izbjeglice, UNHCR. Opservatorija navodi da je ubijeno 150 civila.

Državna televizija javila je da su u današnjem bombardovanju napadnuti južni dijelovi Deraae, grada dugo vremena podijeljenog između vojske i pobunjenika, i gradova  Saida, al-Nuaima, Um al-Mayadan i Taiba.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

U izraelskim zračnim udarima u Siriji pogođene regije Damask i Homs

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo