Kultura     | 05.07.2018. 13:03 |

SFF - Takmičarski programi za kratki i studentski film

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - Sarajevo Film Festival (SFF) danas je objavio ovogodišnje takmičarske programe za kategorije kratki film i studentski film.

Takmičarski program – kratki film jedna je od najuzbudljivijih sekcija Sarajevo Film Festivala. Sam format kratkometražnog filma ograničen je samo trajanjem te je jedna od najslobodnijih filmskih formi, dok publici omogućava da u relativno kratkom vremenu doživi više različitih filmskih iskustava. Cilj je da publiku i filmske profesionalnce upozna s novim regionalnim filmskim autorima i njihovim kratkim filmovima. 

Pogledano je više od 500 prijavljenih filmova, a publika će imati priliku da vidi 11 u ovogodišnjoj konkurenciji, od toga čak sedam svjetskih i četiri regionalne premijere te jedan omnibus izvan konkurencije.
 
Filmovi se takmiče za nagradu "Srce Sarajeva" za najbolji kratki film i jednu Specijalnu plaketu.
 
Drugo izdanje Takmičarskog programa – studentski film donosi 13 kratkih i srednjemetražnih filmova u zvaničnoj selekciji. U ovom programu bit će prikazano deset igranih, dva dokumentarna i jedan animirani film, čije trajanje ne prelazi 60 minuta, nastalih kao dio nastavnog procesa na nekoj od regionalnih filmskih škola. 

Van konkurencije bit će prikazani i jedan dugometražni igrani film te omnibus diplomiranih reditelja Sam Spiegel Film and Television School i tri filma gostujuće filmske škole London Film School. Time i ove godine Sarajevo Film Festival donosi bogat i raznovrstan program studentskog filma koji kvalitetom ne zaostaje za profesionalnom filmskom produkcijom regiona.

Filmovi u konkurenciji takmiče se za nagradu "Srce Sarajeva" za najbolji studentski film, saopćeno je iz SFF-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Marjanović: Palestinskom reditelju Eliji Suleimanu Počasno Srce Sarajeva

Filmom 'Samo kad se smijem' započelo obilježavanje Dana ljudskih prava u kinu Meeting Point

'Dani ljudskih prava' uz besplatne filmove u kinu Meeting Point

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta