Svijet     | 05.07.2018. 11:59 |

Britanija traži od Rusije objašnjenje o napadu nervnim agensom

FENA Internet

AMESBURY, 5. jula (FENA) - Britanija je pozvala Rusiju da pruži detalje o napadu nervnim agensom novičok na bivšeg ruskog dvostrukog agenta i njegovu kćerku nakon što je dvoje britanskih građana otrovano istom supstancom. 

Dvoje Britanaca, 44-godišnja žena i 45-godišnji muškarac, u kritičnom su stanju nakon što su očigledno udisali otrovnu supstancu u blizini mjesta martovskog napada na bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegovu kćerku Juliju.

Britanija je optužila Rusiju za trovanje Skripala novičokom - nervnim agensom koji je razvila sovjetska vojska tokom Hladog rata - u prvom ofanzivnom korištenju takvog hemijskog oružja na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata.

Rusija, koja je trenutno domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva, negirala je svaku umiješanost u martovski incident i sugerirala da su britanske tajne službe izvele napad kako bi podstaknule antirusku histeriju.

- Ruska država može ispraviti ovu "krivu situaciju". Oni nam mogu reći šta se desilo, šta su učinili i popuniti neke od značajnih praznina koje smo mi pokušali popuniti. Čekam telefonski poziv predstavnika ruske države-  izjavio je britanski ministrar sigurnosti Ben Wallace.

Za dvoje Britanaca, koji su se razboljeli u subotu, prvobitno se mislilo da su se predozirali heroinom ili crack kokainom, ali su testovi briranskog vojnog istraživačkog centra Porton Down pokazali da su bili izloženi novičoku.

Britanija bi trebala zatražiti od ruskih eksperata da istraže trovanje, navela je novinska agencija RIA izjavu Vladimira Šamanova, čelnika bojne komisije ruskog parlamenta.

Nejasno je kako je dvoje Britanaca, koji nemaju ništa što bi ukazivalo na veze sa svijetom špijunaže ili bivšim Sovjetskim Savezom, došlo u kontakt s otrovom, koji se sporo razgrađuje. 

- Radna pretpostavka je da su oni žrtve ili posljedica ranijeg napada ili nečeg drugog, ali oni nisu direktno napadnuti - izjavio je Wallace.

Hitna pomoć je pozvana u subotu ujutru u kuću u Amesburyju nakon što se žena, koju su mediji identifikovali kao Dawn Sturgess, onesvijestila. Oni su se vratili kada je muškarcu, Charlieju Rowleyu, također pozlilo.

Amesbury se nalazi 11 kilometara sjeverno od Salisburyja, gdje su Skripal bivši pukovnik ruske obavještajne službe - i njegova kćerka Julija pronađeni bez svijesti na klupi ispred tržnog centra 4. marta, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

UN pozvale Britaniju da odustane od prijedloga zakona o deportaciji izbjeglica u Ruandu

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo