Bosna i Hercegovina     | 05.07.2018. 11:29 |

Austrija daje podršku regionalnoj saradnji kroz inicijativu 'Balkan Tour'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - Na samom početku predsjedavanja u Vijeću Evropske unije, Austrija podržava inicijativu Regionalnog foruma mladih "The Balkan Tour – Travel in Dialogue", u okviru koje grupa od 27 mladih iz Srbije, Makedonije, Kosova, Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine od 2. do 9. jula posjećuje Beograd, Skopje, Prištinu, Tiranu, Podgoricu i Sarajevo.

Imat će priliku da razgovaraju sa predstavnicima vlada, kao i da susretnu i ostvare kontakt sa kulturnim miljeom, umjetnicima, univerzitetima, interreligijskim tijelima, međunarodnim organizacijama (OSCE, RYCO, RCC) i austrijskim ambasadama.

Tako će ovogodišnje učesnike "Balkan Tour-a" ugostiti Austrijska ambasada u Sarajevu, te koordinirati njihovu posjetu Međureligijskom vijeću u Bosni i Hercegovini i Savjetu za regionalnu saradnju, navedeno je u saopćenju Ambasade. 

Kako kaže ambasador Austrije u BiH Martin Pammer, ideja i cilj ovog putovanja je da se u duhu Evrope promoviraju pomirenje i saradnja, a glavne poruke su da su mladi jezgra regionalne integracije težeći miru, saradnji i privrednom blagostanju u jugoistočnoj Evropi.

Austrija u Inicijativi "Balkan Tour" vidi promociju evropskih vrijednosti i u tom smislu ohrabruje mlade ljude da bolje upoznaju svoj region, da se suoče sa predrasudama i kreiraju pozitivne perspektive za zajedničku, evropsku budućnost.

- Osim toga, predstojeći Samit u okviru Berlinskog procesa koji će biti održan 9. i 10. jula ponovo bit će dobra prilika za zapadni Balkan da pokaže svoju spremnost za prevazilaženje tenzija i rad u korist zajedničke budućnosti – u okviru Evropske unije. Austrija je aktivna u kontekstu Berlinskog procesa od samog početka, što je naročito došlo do izražaja u prepoznavanju i jačanju uloge civilnog društva i mladih, prilikom Bečkog samita 2015. godine -  saopćeno je iz Ambasade Austrije u BiH.

Austrija je 1. jula po treći put preuzela predsjedavanje Vijećem Evropske unije i u toj ulozi vidi odgovornost da doprinese jačanju Evropske unije i da bude iskren posrednik za sve države članice, kao i za države kandidate za pridruživanje.

Fokus Austrije su tri prioritetna područja: sigurnost i migracije, održavanje konkurentnosti kroz digitalizaciju i stabilnost u jugoistočnoj Evropi.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Zbog homofobnih poruka izbačeni iz nogometne reprezentacije Austrije

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!