Bosna i Hercegovina     | 04.07.2018. 18:03 |

Austrija podržava inicijativu "The Balkan Tour - Travel in Dialogue"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. jula (FENA) - Austrija je 1. jula  treći put preuzela predsjedavanje Vijećem Evropske unije i u toj ulozi Austrija vidi odgovornost da doprinese jačanju Evropske unije i bude iskren posrednik za sve države članice, kao i za države kandidate za pridruživanje.

Iz Austrijska ambasade u Sarajevu saopćeno je da će se, u svojstvu predsjedavajuće, fokusirati na tri prioritetna područja: sigurnost i migracije; održavanje konkurentnosti kroz digitalizaciju i stabilnost u jugoistočnoj Evropi.

Navode da će predstojeći Samit u okviru Berlinskog procesa, koji će biti održan 9. i 10. jula, ponovo biti dobra prilika za zapadni Balkan da pokaže svoju spremnost za prevazilaženje tenzija i rad u korist zajedničke budućnosti - u okviru Evropske unije.

Ističu da je Austrija aktivna u kontekstu Berlinskog procesa od samog početka, što je naročito došlo do izražaja u prepoznavanju i jačanju uloge civilnog društva i mladih, prilikom Bečkog samita 2015.

Na samom početku svog predsjedavanja u Vijeću Evropske unije, Austrija podržava inicijativu Regionalnog foruma mladih "The Balkan Tour - Travel in Dialogue", u okviru koje će grupa od 27 mladih iz Srbije, Makedonije, Kosova, Albanije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine od 2. do 9. jula, autobusom, polazeći iz Novog Sada, posjetiti Beograd, Skoplje, Prištinu, Tiranu, Podgoricu i Sarajevo.

Oni će imati priliku da razgovaraju s predstavnicima vlada, kao i da susretnu i ostvare kontakt s kulturnim miljeom, umjetnicima, univerzitetima, međureligijskim tijelima, međunarodnim organizacijama (OSCE, RYCO, RCC) i austrijskim ambasadama.

Austrijski ambasador u Bosni i Hercegovini Martin Pammer rekao je da je ideja i cilj putovanja da se "u duhu Evrope" promoviraju pomirenje i saradnja, a glavne poruke su: mladi ljudi su jezgra regionalne integracije; oni teže miru, saradnji i privrednom blagostanju u jugositočnoj Evropi i Austrija u potpunosti podržava njihov trud.

Austrijska ambasada u Sarajevu rado će ugostiti ovogodišnje učesnike "Balkan Toura", te koordinirati njihovu posjetu Međureligijskom vijeću u Bosni i Hercegovini i Vijeću za regionalnu saradnju. Austrija u Inicijativi "Balkan Tour" vidi promociju evropskih vrijednosti i u tom smislu ohrabruje mlade ljude da bolje upoznaju svoj region, da se suoče s predrasudama i kreiraju pozitivne perspektive za zajedničku, evropsku budućnost, saopćeno je.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Troje poginulih u lavini u austrijskim alpama

Nehammer: Zapad mora tražiti načine mirne koegzistencije s Rusijom

Zbog homofobnih poruka izbačeni iz nogometne reprezentacije Austrije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu