Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 04.07.2018. 15:38 |

Ministri EU, Kine i Rusije na sastanku s predstavnicima Irana u Beču

FENA Internet

BRISEL, 4. jula (FENA) - Ministri vanjskih poslova Kine, Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Rusije sastat će se u petak u Beču sa iranskin zvaničnicima u vezi očuvanja međunarodnog nuklearnog sporazuma koji je postignut s Iranom 2015. godine.

Sjedinjenje Američke Države na čelu sa predsjednikom Donaldom Trumpom napustile su dogovor u maju, te najavile strože sankcije Iranu. 

Šefica diplomatije EU Federica Mogherini potvrdila je sastanak, nakon što je iranska državna novinska agencija IRNA ranije to objavila.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi kazao je da će prisustvovat sastanku, kao i njegov ruski kolega Sergej Lavrov, prenosi Reuters.

Iran je zahtijevao sastanak sa evropskim partnerima, nakon što je Trupm odlučio da se povuče iz nuklearnog sporazuma.

Sankcije Iranu bi trebale stupiti na snagu u augustu a neke evropske kompanije koje ulažu u Iranu ali i imaju velike poslove u SAD-u su najavile da će svoje operacije povući iz Teherana.

Evropska unija, koja je jedan od najvećih uvoznika nafte iz Irana, zalaže se za očuvanje nuklearnog sporazuma, sve dok se Teheran ponaša u skladu s pravilima.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta