Ekonomija     | 04.07.2018. 15:31 |

Šarović u Beču na sastanku ministara ekonomije zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. jula (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović prisustvovao je danas u Beču sastanku ministara ekonomije zapadnog Balkana, kao prvom od tri ministarska sastanka u okviru Samita za zapadni Balkan, čiji nastavak slijedi 9. jula.

Osim ministra ekonomije Velike Britanije, ministarskom sastanku prisustvovao je i Evropski komesar za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johanes Han.

Ministri ekonomija zapadnog Balkana govorili su o regionalnom ekonomskom području i mogućem progresu u regionalnoj integraciji, ali i o digitalnom razvoju kao jednom od najvažnijih stubova u razvoju regionalne ekonomske agende u budućnosti.

Šarović je u svom obraćanju na plenarnoj sesiji istakao da, bez obzira na to što je ovo izborna godina, Bosna i Hercegovina daje značajan doprinos implementaciji regionalnog akcionog plana za uspostavu regionalnog ekonomskog područja.

On je također istakao da je Bosna i Hercegovina implementirala najvažnije elemente agende za CEFTA sporazum uključujući i formiranje Odbora za olakšavanje trgovine.

Ministri su tokom dana usvojili i ministarske zaključke u kojima je fokus stavljen na digitalni transfer i daljnju podršku razvoju obrazovnog sistema kao i tzv. pametnom razvoju zapadnog Balkana.

Datum za ministarski sastanak je odabran kako bi se poklopio s austrijskim predsjedavanjem EU, a sljedeći sastanak u okviru Samita za zapadni Balkan bit će održan u Londonu 9. jula kada će u fokusu biti teme sigurnosti i politička pitanja, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministri vanjskih poslova G20 sastaju se u Brazilu

Šarović podnio neopozivu ostavku, ovlaštenja predsjednika SDS-a preuzeo Milan Miličević

Šarović: Ovo je trenutak za buđenje svih, izađite i glasajte

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo