Ekonomija     | 04.07.2018. 15:19 |

TK -Podrška realizaciji projekta razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. jula (FENA) - Realizacija Projekta razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM) bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Jakuba Suljkanovića sa predstavnikom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Amarom Brkanom i njihovim projektnim partnerima.

Kako je rečeno, Projekt ima za cilj stimulaciju razvoja novih radnih mjesta u lokalnoj privredi/kompanijama, unapređenje izvoza i njihovu ekspanziju na regionalna tržišta, kao i tržišta Evropske unije.

Premijer Suljkanović pohvalio je tu ideju i projekt koji bi doprinos mogao dati i u pogledu smanjivanja migracija.

- Imajući u vidu i zainteresiranost USAID-a da sufinansira taj projekt Vlada će nastojati da, u okviru mogućnosti pomogne realizaciju - istaknuo je premijer Suljkanović.

Inicijativa za realizaciju tog projekta potekla je od Mješovite srednje škole Srebrenik i Udruženja privrednika te općine.

Projekt menadžer Aldin Hodžić naglašava da se radi o nabavci alatnih mašina za potrebe Mješovite srednje škole u Srebreniku, a s ciljem kvalitetnijeg obučavanja i edukacije učenika.

- Krajnji cilj je (kroz proces kvalitetnijeg školovanja) pomoći privrednicima da odmah po zapošljavanju mladih ljudi kompanije dobiju relativno dobro obučenog radnika spremnog da odgovori na zadatke koji se pred njega budu stavljali - rekao je.

Ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović kazao je da do uvođenja dualnog obrazovanja, opremanjem škola, moraju prevazići nedostatke i odgovoriti na potrebu privrede za obučenim kadrom.

- I to će biti jedan od naših doprinosa konkurentnosti naših privrednih subjekata - rekao je.

Ističe da je Vlada ove godine, upravo kao stimulativnu mjeru, planirala stipendiranje učenika koji upišu školu za neko od deficitarnih zanimanja.

- Također, da bismo osigurali uvjete za što kvalitetnije obrazovanje učenika mi smo ove godine za kapitalne investicije izdvojili oko tri miliona KM, za razliku od 100.000 KM koliko je to bilo ranije - rekao je ministar Muratović. Dodaje da je dominantan dio toga uložen u sanaciju i adaptaciju školskih objekata, kao preduvjet za ulaganja u opremu.

- Današnjem sastanku prisustvovali su predsjednik Udruženja privrednika Općine Srebrenik Sulejman Hercegovac, profesor u Mješovitoj srednjoj školi u Srebreniku Damir Hodžić, te pomoćnik ministra privrede Rijad Bašić - saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona. 

(FENA) D. V.

TK

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Doznačavanje sredstava Federalnom zavodu PIO za pomoć penzionerima Tuzlanskog kantona

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta