Ekonomija     | 04.07.2018. 14:12 |

Slovenija sve više računa na radnike iz susjednih država

FENA Agencije

LJUBLJANA, 4. srpnja (FENA) - U Sloveniji je s krajem lipnja ove godine bilo registrirano 75 tisuća nezaposlenih osoba, objavio je u srijedu državni zavod za zapošljavanje.

 U prvoj polovici ove godine broj nezaposlenih u evidenciji zavoda manji je za prosječno 14 posto u odnosu na prošlu godinu, što je jedna od najnižih stopa registrirarne nezaposlenosti zadnjih godina, što se tumači visokim stopama rasta posljednih nekoliko godina i oživljavanjem tržišta rada koje u Sloveniji sve više računa i na radnike iz susjednih država, pa i trećih država izvan EU-a.

Od početka ovog mjeseca u slovensko tržište rada mogu se uključivati i zainteresirani hrvatski državljani koji više za rad u Sloveniji ne trebaju radnu dozvolu i izjednačeni su s državljanima ostalih članica Unije, a prema očekivanjima udruga poslodavaca u iduće tri godine u Sloveniju bi ih moglo doći tisuću do dvije tisuće, prenosi Hina. 

Računa se u prvom redu na dnevne migrante iz pograničnih krajeva određenih struka i zanimanja u industriji, građevinarstvu i prometu, a osobito su traženi varioci i vozači.

Velika je u Sloveniji potražnja i za zdravstvenim kadrom i za rad u ugostiteljstvu i turizmu. 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Konobari i kuhari iz BiH spremaju se za sezonu u Hrvatskoj, plate iznad 2.000 eura

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo