Bosna i Hercegovina     | 04.07.2018. 12:50 |

Borenović: Sramno ponašanje poslanika vladajuće većine

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 4. jula (FENA) - Poslanik PDP-a Branislav Borenović izjavio je danas da je žalosno da je samo 27 poslanika Narodne skuptine RS-a danas glasalo za istinu i pravdu u „slučaju David Dragičević“.

- Nažalost, odlukom skupštinske većine predvođene SNSD-om, DNS-om, SP-om i samostalnim poslanicima danas je poništen parlament RS i oni su, vjerovatno na sugestiju svojih partijskih šefova, saučesnici u prikrivanju istine i pravde i stradanja Davida Dragičevića. To je sramota – ustvrdio je Borenović, koji je bio predsjednik Anketnog odbora, čiji izvještaj danas nije usvojen u entitetskom parlamentu.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da je izvještaj Anketnog odbora i odluka Okružnog javnog tužilaštva korenspodentni.

- Budući da je Okružno javno tužilaštvo Banja Luka donijelo naredbu o provođenju istrage protiv nepoznate osobe zbog ubistva Davida Dragičevića, trebalo je da se prihvati izvještaj Anketnog odbora, ali je nažalost odbijen od strane skupštinske većine, što po meni nije razumno ni normalno - rekao je Čavić, nakon što je opozicija napustila parlament, jer nije usvojen izvještaj u vezi sa slučajem Dragičević“.

Šef Kluba poslanika SDS-a Nedeljko Glamočak tvrdi da postojao pritisak na banjalučko Okružno javno tužilaštvo da ne donese odluku o pokretanju istrage u tom predmetu.

Glamočak je dodao da, iako je tužilaštvo donijelo tu odluku, poslanici vladajućih stranka su „ostali slijepi“ te da se treba utvrditi odgovornost osoba koje su pokušale da prikriju činjenice o stradanju tog banjalučkog mladića.

Poslanik SP-a Nedeljko Milaković jedini je od poslanika vladajuće većine podržao izvještaj skupštinskog odbora, koji smatra da postoji osnov sumnje da je banjalučki mladić David Dragičević ubijen.

Za izvještaj je glasalo samo 27, a suzdržanih 37.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici Koalicije „Domovina“, zbog, kako su naveli, previše politikanstva opozicije i vlasti u tom slučaju.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić (SDA) je rekao da smatraju da je važno da u tom slučaju struka kaže svoje, a ne da parlament presuđuje, jer to i nije u njegovoj nadležnosti.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Tihanouskaja: Smrt Navaljnog je 'zeleno svijetlo' za režimska ubistva političkih zatvorenika

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo