Bosna i Hercegovina     | 04.07.2018. 07:31 |

NSRS - Glasanje o izvještaju Anketnog odbora u 'slučaju Dragičević'

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 4. jula (FENA) - Poslanici Narodne skupštine RS-a danas će glasati o izvještaju Anketnog odbora formiranog odlukom parlamenta s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića.

U predloženim zaključcima vladajuće većine navedeno je da oni neće podržati taj izvještaj, u kojem se izražava sumnja da je Dragičević ubijen, što tvrdi i njegova porodica, uz podršku jednog broja građana koji se više od tri mjeseca okupljaju na glavnom banjalučkom trgu.

SNSD, DNS, SP, SDS-K, te dvojica samostalnih poslanika Vojin Mitrović i Ilija Stevanović smatraju da bi prihvatanje takvog stava Anketnog odbora parlament izašao iz okvira svojih ustavnih nadležnosti.

U predloženim zaključcima naglašavaju da očekuju od tužlaštva i ostalih organa RS-a da okvalifikuju "slučaj Davida Dragičevića".

Poslanik PDP-a i predsjednik Anektnog odbora Branislav Borenović smatra da ne stoje primjedne vladajuće većine, jer je, kaže, izvještaj urađen stručno i profesionalno i nije osporen nijednim ozbiljnim argumentom.

Po tvrdnjama poslanika NDP-a Dragana Čavića, banjalučko Okružno javno tužilaštvo je 29.juna donijelo naredbu o provođenju istrage protiv nepoznate osobe zbog ubistva Davida Dragičevića, ali to nije zvanično saopćeno.

Iz DNS-a su najavljivali da će zbog te odluke tužilaštva predložiti da i Anketni odbor, ali i poslanici vladajuće većine odustanu od zaključaka u "slučaju David Dragičević“.

Poslanici su sinoć bez veće rasprave razmotrili konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta u prošloj godini, kao i izvještaji Komisije za koncesije, ombudsmana za djecu za 2017. godinu, Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, kao i informaciju o odlukama entitetskog predsjednika Miloarad Dodika o pomilovanjima u 2017. godini.

Od 37 molbi, Dodik je lani donio odluke o pomilovanju četiri osuđene osobe u tom bh.entitetu.

Za danas u 12 sati najavljena je i posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će, po hitnom postupku, biti razmatran set prijedloga zakona čije izmjene i dopune će rezultirati povećanjem ličnih primanja svih zaposlenih u tom bh. entitetu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo