Bosna i Hercegovina     | 03.07.2018. 16:36 |

Vijeće ministara-Korigovani zaključci u vezi s provođenjem Sporazuma o sukcesiji

FENA Saopćenje

Poštovani korisnici servisa Fene, iz Vijeća ministara BiH dobili smo korigovane zaključke današnje 148. sjednice u vezi s provođenjem Sporazuma o sukcesiji, te Vas molimo da u medijskim izvještajima koristite ovu verziju.

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj 148. sjednici upoznato je s Informacijom o provedbi Sporazuma o pitanjima sukcesije u vezi sa svim aneksima s osvrtom na zaštitu imovine i prava u Republici Hrvatskoj i Informacijom ministra pravde Bosne i Hercegovine o provedenim aktivnostima Sporazuma o pitanjima sukcesije, zaključno sa 18. junom 2018.

Zadužen je Pregovarački tim Bosne i Hercegovine u Stalnoj zajedničkoj komisiji viših predstavnika nasljednica bivše SFRJ da intenzivira aktivnosti na realizaciji Sporazuma o pitanjima sukcesije zemalja bivše SFRJ, radi vraćanja imovine Bosne i Hercegovine koja se nalazi u drugim zemljama sukcesorima, a na što su zemlje potpisnice Sporazuma o pitanjima sukcesije zemalja bivše SFRJ obavezale.

Također, zaduženo je Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine da, u okviru svoje nadležnosti, intenzivira aktivnosti na zaštiti imovine Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, te da o poduzetim aktivnostima redovito izvještava Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Vlada Republike Srpske i Vlada Brčko Distrikta pozvane su da zaduže organe nadležne za "pasivni podbilans" da  poduzmu sve potrebne mjere i aktivnostl radi zaštite ove imovine.

Vijeće ministara konstatuje da je zaključenje bilateralnog ugovora sa Republikom Hrvatskom o imovinskim odnosima dobrodošlo, ali da njegovo postojanje ne predstavlja preduslov za povrat imovine BiH koja se nalazi u Hrvatskoj, te je zadužen ministar pravde BiH da, kao član Pregovaračkog tima BiH u Stalnoj zajedničkoj komisiji viših predstavnika nasljednica bivše SFRJ, u čijoj nadležnosti je implementacija Aneksa G Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, hitno poduzme sve druge potrebne aktivnosti radi direktne primjene Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ kako bi se obezbijedio povrat i zaštita pokretne i nepokretne imovine građana i drugih pravnih lica u BiH, kao i imovina BiH koja se nalazi u Hrvatskoj i drugim zemljama sukcesorima po osnovu samog Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta