Bosna i Hercegovina     | 03.07.2018. 15:18 |

Nedostatak zakonodavstva uvećava problem nasilja nad djecom i ženama (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 3. jula (FENA) - Nasilje nad djecom i ženama, posebno seksualno, prisutno je i u Bosni i Hercegovini, a najveći problem u sistemskom rješavanju ovog problema je nadostatak krivičnog zakonodavstva.

Krivični zakon Federacije BiH i kantona unutar Federacije moraju se uskladiti s međunarodnim ugovorima i obavezama BiH, te se u praksi moraju povećati kazne za počinitelje i naći model da se žrtve ne kolebaju kada je u pitanju prijavljivanje ovog oblika nasilja ili brzo povlačenje tužbe, naglašeno je to na okruglom stolu održanom u Tuzli.

"Prevencija i suzbijanje seksualnog nasilja nad ženama i djecom - problemi i izazovi u zakonodavstvu Federacije BiH'' zvanični je naziv okruglog stola u kojem su učestvovali predstavnici zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH te Udruženja tužilaca FBiH i Udruženja ''Zemlja djece''.

- Federacija BiH je jedina u regionu koja nema riješen ovaj problem, koja dijete tretira do 14 godina i gdje još uvijek djela za krivično djelo seksualno nasilje nad djecom zastarijevaju - rekla je uime Udruženja ''Zemlja djece u BiH'' Mirsada Bajramović.

Tužioci problem vide u sporosti samih procesa pa su česti slučajevi odustajanja žrtava od tužbe. Nisu zanemarive ni male kazne za počinioce ovih krivičnih djela.

- Moraju se pooštriti kazne za ovu vrstu krivičnih djela i da se preduzimaju posebne mjere zaštite koje su propisane posebnim zakonom - kazala je predsjednica Udruženja tužilaca FBiH Hajrija Hadžiomerović Muftić.

Predstavnici zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona kažu da su spremni na angažman da bi se žrtve nasilja zaštitile kroz zakonsku praksu. S tim u vezi podržavaju izmjene Krivičnog zakona FBiH kojim bi se povećale kazne počiniocima ovih krivičnih djela.

- Svi smo svjedoci da ima nasilja i nad djecom i ženama, ali veoma malo se to prijavljuje, razlozi su u blagim sankcijama, a naše je da to makar pokušamo promijeniti - istakao je predsjednik Komisije za pravdu, ljudska prava i građanske slobode Skupštine TK-a Slađan Ilić.

Predsjednik Komisije za jednakopravnost spolova Skupštine TK-a Jasmin Rahimić je naglasio važnost izmjena zakona o ovoj oblasti, podsjećajući da su izmjene predložene prije godinu dana, ali da na tome još ništa nije urađeno.

Na okruglom stolu je istaknuto da Federacija BiH mora uskladiti svoje krivično zakonodavstvo u skladu s međunarodnim ugovorima i obavezama koje BiH ima, da ne bi ostala crna rupa na karti Evrope kada je u pitanju prevencija od ovih krivičnih djela kroz veće kazne za počinioce nasilja nad ženama i djecom.

Pogledajte http://fena.ba/video/1941

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1MhBfs71db5RpXrdyPBqI_vhq91YOvXgj?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Izraelski vojnici ubili trojicu Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Infantino osuđuje 'šokantno' nasilje nakon što su navijači Trabzonspora napali igrače Fenerbahcea

Izrael napao jednu od najvećih stambenih kula u Rafahu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo