FENA.BIZ

Visa i Raiffeisen banka unaprjeđuju digitalna plaćanja u BiH

VISA i RAIFFEISEN BANKA UNAPRJEĐUJU DIGITALNA PLAĆANJA U BOSNI I HERCEGOVINI UZ VISA TOKEN SERVICE 

Raiffeisen banka prva u Bosni i Hercegovini uvodi novu digitalnu uslugu „m-plati“ za brza i sigurna plaćanja putem pametnih telefona “m-plati” rješenje, zasnovano na Visa Token Service, obezbjeđuje sigurno okruženje i doprinosi razvoju inovacija u e-trgovini i mobilnim plaćanjima 

Raiffeisen banka i Visa su danas najavile pokretanje nove digitalne usluge „m-plati“ koja omogućava sigurna, beskontaktna plaćanja putem pametnih telefona na bilo kojem POS uređaju koji podržava beskontaktno plaćanje. 

“Naša ponuda je sada bogatija za još jednu digitalnu uslugu – „m-plati“ putem koje klijenti mogu izvršiti beskontaktno plaćanje na POS uređajima korištenjem samo pametnog telefona, odnosno aplikacije koja funkcioniše na principu kartica. Da bi klijent izvršio plaćanje neophodno je da svoj pametni telefon prinese u neposrednu blizinu POS uređaja. Prednost usluge za klijente je jednostavno plaćanje koje štedi vrijeme, te klijenti ne moraju brinuti o gotovini, niti imati svoje kartice sa sobom“, izjavio je Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke te izrazio zadovoljstvo što je Raiffeisen prva banka na bh. tržištu koja je klijentima ponudila ovakav tip inovativne usluge.

 

Od svog ulaska na bh. tržište, Raiffeisen je uvijek išla u korak sa tehnološkim napretkom i svjetskim trendovima, što je čini pionirom u segmentu digitalnog bankarstva. Banka aktivno radi na razvoju savremenih rješenja a kako bi svojim klijentima olakšala svakodnevno obavljanje transakcija.

 

Andrei Aleikin, direktor sektora za digitalna rješenja rekao je: „Beskontaktne transakcije putem mobilnih telefona imaju izuzetan uticaj na razvoj digitalnih plaćanja, a Visa Token Service ih čini jednostavnim i sigurnim. Near Field Communication (NFC) tehnologija i Visa beskontaktna plaćanja obezbjeđuju brzu, sigurnu i jednostavnu kupovinu. Visa Token Service osigurava svaku beskontaktnu transakciju putem mobilnih telefona – zamjenjuje osjetljive informacije o računu korisnika sa kombinacijom cifara – “token” – koja je jedinstvena za određenu karticu i uređaj. Plaćanja se vrše korištenjem tokena, tako da informacije o kartici nikada nisu izložene, dodajući još jedan sloj sigurnosti digitalnim plaćanjima.“

 

Usluga „m-plati“ je trenutno dostupna određenoj grupi klijenata Banke, a do kraja mjeseca će biti na raspolaganju svim imaocima VISA kartica u izdanju Raiffeisen banke. 

Uslugu m-plati Raiffeisen banka je implementirala u saradnji s kompanijom Pri-Num Ltd, dobavljačem platformi za digitalna plaćanja te mobilne novčanike, a čije je sjedište u UK. Pri-Num je vodeći inovator u finasijskim te drugim digitalnim uslugama sa dodatnom vrijednošću koji uspješno kombinuje međunarodno iskustvo sa lokalnim znanjem.

„M-plati“ usluga Raiffeisen banke zasnovana je na Visa Token Service, koji zamjenjuje “osjetljive” informacije o računu korisnika koje se nalaze na platnim karticama sa kombinacijom cifara ili “tokenom”. Kako “tokeni” ne sadrže detalje o računu korisnika, kao što je broj računa sa 16 cifara, mogu biti sigurno sačuvani od strane trgovca ili na mobilnom uređaju kako bi se olakšao proces e-trgovine i plaćanja mobilnim telefonom. Kako bi isprobali novu uslugu korisnici Visa kartica moraju da koriste mobilni uređaj koji podržava NFC tehnologiju i ima Android operativni sistem. (verzija 4.4 ili novija). 

 

* * * * *

O Visa Token Service

Visa Token Service je platna platforma koja finansijskim institucijama, trgovcima i partnerima sa dodatnom vrijednošću obezbjeđuje kompletan set za upravljanje tokenima, interfejsima i kontrolom rizika kako bi mobilne i digitalne transakcije na povezanim uređajima bile obavljene na siguran način.

Ova tehnologija kreira sigurno okruženje i obezbjeđuje besprijekorno iskustvo za korisnike koji kupovinu obavljaju putem mobilnih uređaja, a istovremeno čuva integritet Visa transakcija.

Zaštita korisnika: Token zamjenjuje šesnaestocifrene informacije o računu korisnika kombinacijom cifara. Ovaj novi identifikator naziva se digitalni broj računa i može olakšati platne transakcije i to bez dijeljenja „osjetljivih“ informacija o računu korisnika.
Prilagođeno korištenje: Tokeni mogu biti ograničeni na specifične trgovce, mobilne uređaje ili vrste kupovine – pružajući još jedan oblik inovacije i sigurnosti.
Pogodnost i ekonomičnost: Tokeni povezani sa izgubljenim ili ukradenim mobilnim uređajima, mogu se odmah ponovo izdati bez promjene broja računa i ponovnog izdavanja plastične kartice.
Jednostavna obrada: Tokeni se zasnivaju na postojećim standardima Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO), te mogu biti obrađeni i usmjereni od strane trgovaca, korisnika i izdavaoca, poput tradicionalnih plaćanja karticama.
Više informacija o  Visa Token Service možete pronaći na www.visa.com/digitalsolutions.

O Visa-i

Visa Inc. (NYSE: V) je svjetski lider u digitalnim plaćanjima. Naša misija je povezati svijet kroz najinovativniju, pouzdanu i sigurnu mrežu plaćanja – koja omogućava uspjeh pojedincima, kompanijama i privredama. Naša napredna globalna mreža za obradu podataka, VisaNet, pruža sigurna i pouzdana plaćanja širom svijeta i može procesirati više od 65.000 transakcija u sekundi. Kontinuirani fokus kompanije na inovacije je katalizator brzog rasta povezanog poslovanja na bilo kom uređaju i pokretačka snaga iz snova bezgotovinske budućnosti za sve, svuda. Kako se svijet kreće od analognog do digitalnog, Visa primjenjuje svoj brend, proizvode, ljude, mrežu i određuje mjerila kako bi preoblikovala budućnost trgovine. Za više informacija posjetite usa.visa.com/about-visa, www.visasoutheasteurope.com i facebook.com/VisaBosnia.

Anna Serdyuk, Corporate Communications Director, Visa CISSEE; tel.: +38044 22 00 300; aserdyuk@visa.com

 

 

* * * * *

Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina je supsidijarno lice Raiffeisen Bank International AG, jedne od vodećih banaka u Srednjoj i Istočnoj Evropi te Austriji. 

Osnovana 1992. godine,  danas je jedna od vodećih banaka u Bosni i Hercegovini. Preko 1.300 zaposlenika Banke putem 99 poslovnica pruža usluge za oko 430.000 klijenata. Mnogobrojna, kako domaća, tako i međunarodna priznanja, kao što su priznanja renomiranih magazina Global Finance, Euromoney te The Banker, potvrda su uspješnog poslovanja Banke. Investiranje u nove tehnologije, iskusno i educirano osoblje koje se stalno usavršava, naglasak na individualnom pristupu klijentu, te uvođenje novih, savremenih proizvoda i usluga predstavljaju glavne faktore konkurentnosti Raiffeisen banke na bosanskohercegovačkom tržištu.

Raiffeisen grupu u Bosni i Hercegovini, pored Raiffeisen banke, čine, Raiffeisen INVEST, Raiffeisen CAPITAL, Raiffeisen LEASING, te RL ASSISTANCE.

Raiffeisen grupacija 130 godina kombinuje ostvarenje finansijskog uspjeha sa društveno odgovornim poslovanjem, pri čemu ekonomska, ekološka i društvena odgovornost čine jednu cjelinu, slijedeći osnovne principe društvene solidarnosti, samopomoći i održivosti koje je uspostavio Friedrich Wilhelm Raiffeisen.

 

* * * * *

 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Belma Hadžiomerović (033 287 452, belma.hadziomerovic@raiffeisengroup.ba),

Amra Tabaković (033 287 655, amra.tabakovic@raiffeisengroup.ba) ili

Irma Ahmetspahić (033 287426, irma.ahmetspahic@raiffeisengroup.ba)

VIDEO

 

Korporativne komunikacije i upravljanje održivošću

Raiffeisen BANK

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.gov.ba.