Regija     | 03.07.2018. 13:53 |

Slovenski demokršćani mogli bi o dilemi Janša ili Šarec odlučiti na referendumu

FENA Agencije

LJUBLJANA, 3. srpnja (FENA) - Formula za sastavljanje nove slovenske vlade nije ništa jasnija ni mjesec dana nakon održanih izbora, a jedna će stranka možda na referendumu morati odlučiti hoće li se prikloniti relativnom izbornom pobjedniku Janezu Janši ili drugom najizglednijem kandidatu za premijera Marjanu Šarcu.

 Demokršćanska Nova Slovenija (NSI) u novom parlamentu drži samo 7 od 90 zastupničkih mjesta, no razgovara paralelno s oba potencijalna mandatara pa bi njena odluka kome će se prikloniti mogla biti presudna u tome hoće li nova vlada biti Janšina ili će je od stranaka ljevice i liberalnog centra formirati Marjan Šarec, "novo lice" slovenske političke scene, koji je na izborima dobio dvostruko manje glasova od bivšeg premijera i šefa Slovenske demokratske stranke, prenosi Hina. 

"Danas se na pitanje tko će od njih dvojice uspjeti sastaviti koaliciju ne može odgovoriti. Zapravo smo u pregovorima o tome još na samom početku", izjavio je u utorak Jože Horvat, predsjednik zastupničkog kluba demokršćana iz Nove Slovenije (NSI), a nije isključio da se u stranci o dilemi "Janša ili Šarec" održi stranački referendum.

"O tome će odlučiti nadležni organi stranke, ali ako se odlučimo za referendum, bit će održan prije potpisivanja koalicijskog ugovora", dodao je Horvat nakon konzultacija kod predsjednika Boruta Pahora koji se mora odlučiti kome povjeriti mandat.

Prema informacijama koje prenose mediji, stranka koju vodi mladi Matej Tonin, koji je dužnost predsjednika preuzeo pred same izbore, programski je u političkom i ekonomskom smislu bliža Janšinim konzervativcima, ali je umjerenija i sklonija kompromisima pa bi odgovarala i lijevoj i desnoj koaliciji, a mogla bi biti i presudan "igrač" u nekoj mješovitoj koaliciji.

Iako je konzervativna i po gospodarskom programu bliža Janšinoj stranci, njen je predsjednik blizak i s Marjanom Šarcem, jer je slične životne dobi i zalaže se za smjenu generacija u politici, a sa Šarcem se poznaje i na lokalnoj razini jer je bio vijećnik u općini Kamnik, odakle je Šarec kao gradonačelnik stupio na širu političku pozornicu, kandidiravši se lani za predsjednika države, a ove godine sa svojom listom i na parlamentarnim izborima.

Kako navode slovenski mediji, separatni pregovori Janše i Šareca  s ostalih 7 stranaka u novom parlamentu zadnjih su se dana intenzivirali, a osobito ih forsira Šarec kako bi predsjedniku Borutu Pahoru mogao krajem ovog tjedna pokazati da ima osiguranu potporu natpolovične većine zastupnika, što bi bilo dovoljno da ga Državni zbor u prvom koraku najprije potvrdi za mandatara nove vlade.

S druge strane, Pahor je u zadnjim pregovorima sa strankama koje ga obavještavaju o trenutnom stanju pregovora ponovio da bi bilo najbolje da kao relativni izborni pobjednik mandat od predsjednika dobije Janša, a Šarec samo ako Janša ne bi uspio dobiti potrebnu potporu potencijalnih koalicijskih partnera.

Iako je najavio da će zadnji krug konzultacija o mogućem mandataru nove vlade sa strankama obaviti krajem ovog tjedna, nije isključeno da će odluku o tome komu povjeriti mandat Pahor produžiti za nekoliko dana, kako bi strankama dao mogućnost da se konačno usklade i tako stvore uvjete za formiranje buduće stabilne vlade, tvrde slovenski mediji.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'