Bosna i Hercegovina     | 03.07.2018. 14:35 |

Održan sastanak o realizaciji antikoruptivnih mjera u Ministarstvu odbrane BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. jula (FENA) – Realizacija antikoruptivnih mjera u Ministarstvu odbrane BiH po specifikacijama radnih/formacijskih mjesta osjetljivih na korupciju bila je tema današnjeg sastanka na kojem je prezentiran stepen realizacije antikoruptivnih mjera u Ministarstvu odbrane BiH.

Sastanku, koji je održan u Domu Oružanih snaga BiH, su prisustvovali ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Senad Mašović, generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, te rukovodioci organizacionih cjelina MO BiH.

Istaknuto je da je u periodu od novembra 2016. do maja 2017. godine u MO BiH izvršena procjena osjetljivosti svih radnih mjesta na korupciju, te su po specifikacijama radnih/formacijskih mjesta osjetljivih na korupciju predložene antikoruptivne mjere.

Cilj donošenja ovih mjera je pravovremeno i preventivno djelovanje na sprečavanju svih koruptivnih radnji u MO BiH.  

- Naša opredijeljenost na ovom putu je posebno naglašena u oblasti transparentnog procesa prijema u Oružanim snagama BiH, upravljanja karijerom, odabira i selekcije profesionalnih vojnih lica (PVL) za učešće u mirovnim misijama te u ostalim oblastima našeg djelovanja – kazala je ministrica Pendeš.

Izrazila je očekivanje da će BiH i u ostalim oblastima "biti još bolja", te da od ovog skupa očekuje da će se "napraviti dodatni iskorak u ovoj oblasti".

Ministarstvo odbrane je već od 2013. godine počelo uspostavljati normativno-pravni okvir za ovu oblast, kao što su Etički kodeks za PVL u MO i OS BiH, Politika izgradnje integriteta rizika od korupcije i borbe protiv korupcije u MO i OS BiH, Plan integriteta i borbe protiv korupcije za period 2015-2019., te Politiku i Pravilnik koji tretiraju oblast procjene od korupcije.

U skladu s navedenim aktima, MO BiH je prva državna institucija koja je uspostavila Etičku liniju kao alat za prijavu eventualnih nepravilnosti u MO i OS BiH.

Pored toga, uspostavljen je i modul edukacije iz ove oblasti u Centru za operacije podrške miru (PSOTC) ne samo za predstavnike MO BiH, već i za predstavnike NATO i partnerskih zemalja, te su bili podrška drugim partnerima i državama u procesu izgradnje integriteta.

Na kraju sastanka je zaključeno da se na osnovu postignutih rezultata u oblasti izgradnje integriteta donesu nove mjere u cilju daljnjeg unapređenja u ovoj oblasti, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta