Bosna i Hercegovina     | 03.07.2018. 13:49 |

Općina Centar Sarajevo: Podrška održivom povratku u Srebrenicu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - U prostorijama biblioteke koja je smještena u kompleksu Memorijalnog centra u Potočarima upriličeno je potpisivanje ugovora o dodjeli finansijskih sredstava koje je obezbijedila Općina Centar Sarajevo za projekte održivog povratka u općinama Srebrenica, Vlasenica i Bratunac.

Tom prilikom je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić potpisao ugovore sa deset povratničkih porodica kao i s predstavnicima Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepe" i Općine Srebrenica.

- Želja Općinskog vijeća Centar i općinske administracije je da svaku godinu, pred obilježavanje genocida u Srebrenici, dođemo i materijalno i tehnički pružimo podršku održivom povratku, naravno u skladu s našim mogućnostima. Narednu sedmicu ćemo prebaciti odobrena sredstva za ove projekte koji će vjerujem pomoći održivom povratku na područjima općina Srebrenica, Vlasenica i Bratunac - objasnio je Ajnadžić.

Za sufinansiranje nabavke građevinskog materijala za sanaciju ratom porušenih individualnih objekata ugovore su potpisali Nermina Lakota (4.000 KM), Almedina Pašić (3.000 KM), Admir Sejdinović (2.000 KM) i Mirsad Alić (2.000 KM), dok je Sulejmanu Mehmedoviću odobreno 3.000 KM za sanaciju krovne konstrukcije na individualnom stambenom objektu, a Ramizu Nukiću 4.000 KM za obnovu - utopljavanje individualnog stambenog objekta.

Povratniku u Vlasenicu Mirzi Saračeviću je odobreno 5.000 KM za sufinansiranje nabavke destilatora za proizvodnju eteričnih ulja i podizanje zasada ljekovitog bilja kao sirovinske baze, a Fikret Kurtić je potpisao ugovor za sufinansiranje nabavke traktorske prikolice i potrebnih priključaka za ovu poljoprivrednu mašinu u naselju Mihaljevići u općini Bratunac (4.000 KM).

Abdurahmanu Omiću koji se vratio u naselje Donji Potočari odobreno je 2.000 KM za nabavku sitne stoke - ovaca, dok je Enesu Đoziću Općina Centar pomogla u nabavci brdske dizel kosačice za šta je izdvojeno 1.750 KM.

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenice i Žepe" Munira Subašić je potpisala ugovor o dodjeli 3.600 KM za sufinansiranje projekta završetka radova na rekonstrukciji objekta u kojem je smješteno ovo udruženje u Potočarima, dok je zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković potpisao ugovor o dodjeli finansijskih sredstava od 12.000 KM za sanaciju lokalnog puta u naselju Ljeskovik.

Načelnik Ajnadžić se tom prilikom susreo sa učenikom drugog razreda JU "Prva osnovna škola Srebrenica" Hakijom Sinanovićem, koji svaki dan putuje po 50 kilometara od kuće do škole, iz mjesta Luke do sela Podravanje, ali što ga i dalje ne sprečava da bude odličan učenik. Ajnadžić je Hakiji donirao računar i obećao stipendiju za uspješan nastavak njegovog školovanja, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

Vučić: Srbija će se suprotstaviti svjetskim silama kada je u riječ o rezoluciji o Srebrenici

Sabor Islamske zajednice podržao usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'