Bosna i Hercegovina     | 03.07.2018. 12:07 |

Društvo novinara BiH: U javnom nastupu izbjegavati govor mržnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - Društvo novinara Bosne i Hercegovine, u povodu preizborne kampanje, usvojilo je Deklaraciju o poštovanju Etičkog kodeksa u javnom nastupu i izbjegavanju govora mržnje.

Deklaracija će biti data na uvid političkim liderima u BiH, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Kako se navodi u saopćenju "svaku izbornu godinu u BiH, pojedini politički subjekti, iskoriste za prljavu kampanju u kojoj govorom mržnje, političkim optužbama, a nerijetko prijetnjama i sijanjem atmosfere straha, ne samo potencijalne birače, nego i medije, nastoje pretvoriti u sredstvo ili čak žrtve međusobnih političkih obračuna. Cilj je, ne birajući sredstva, osigurati još jedan mandat".

Iz Društva novinara BiH upozoravaju da bi "ovogodišnji opći izbori, sudeći prema procjenama, brojnih analitičara, po tome mogli nadmašiti sve dosadašnje".

Društvo novinara BiH poziva sve kolege novinare te predstavnike javnih i komercijalnih medija, na očuvanju profesionalnih standarda, te osudu govora mržnje.

Pozivaju i sve političke subjekte, učesnike u izbornoj kampanji da se suzdrže od govora mržnje i time na najbolji mogući način pokažu da u izbornu utrku ulaze zbog stanovnika BiH, a ne isljučivo zbog ličnog i interesa politički podobnih sljedbenika.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Govor mržnje protiv muslimana u Indiji povećan za više od 60 posto

Hrvatska: Turudića nadređeni prijavili zbog povrede Kodeksa sudačke etike

Arnes Grbešić i Selma Melez dobitnici nagrade za najbolju novinarsku priču o procesu pristupanja BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo