Bosna i Hercegovina     | 03.07.2018. 10:01 |

Provedena akcija u borbi protiv krijumčarenja ilegalnih migranata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. jula (FENA) - Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA od ranih jutarnjih sati na području Bihaća i okoline vrše lišenja slobode i pretrese osoba, osumnjičenih za krijumčarenje ilegalnih migranata.

Akcija je usmjerena na ukupno šest osoba, osumnjičenih da su duži vremenski period, na području Bihaća, vršili nezakonit transport, skrivanje, smještanje i prebacivanje ilegalnih migranata preko granice BiH, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su da su dulji vremenski period, kao organizirana skupina, dolazile u kontakt s osobama koje kao ilegalni migranti borave u BiH, nakon čega su te osobe iz različitih krajeva BiH, za novčanu korist, tajno prevozili i smještali na području Bihaća i okolice, a nakon toga čekali pogodan trenutak za njihovo ilegalno prevođenje, izvan graničnih prijelaza na područje Hrvatske, kako bi im omogućili dalje kretanje ka zemljama EU.

U ovom predmetu, SIPA i Tužiteljstvo BiH proveli su istragu te prikupili dokaze da su osumnjičeni na ovaj način vršili kaznena djela uz sticanje veće imovinske koristi. 

Nakon izvršenih lišenja slobode i pretresa, osumnjičeni će prema instrukcijama postupajućeg tužitelja biti predati na dalje procesuiranje, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!